Oran, 17 maddelik şehit-gazi yasa paketi hazırlayarak TBMM’ye sundu
İşte teklifin satır başları:
 –  Bekar şehidin yakını da artık işe yerleştirilecek
–  Şehidin bir değil iki yakını işe yerleştirilsin
 –  Maluller ile şehit dul ve yetimlerine ödenen aylıklar artırılarak, 5 bin 294 TL ile 2 bin 978 TL arasında olacak.
 –  Kore ve Kıbrıs Barış Harekâtı gazileri bir işte çalışıyor olsalar da şeref aylığı alacaklar ve aylıkları net asgari ücret olan 634 TL’ye yükseltilecek.
ANKARA
CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, 18 Mart Şehitler Günü öncesinde şehit yakınları ve gazileri sevindirecek kapsamlı bir yasa teklifi hazırlayarak TBMM’ye sundu.
CHP’li Oran’ın  “Şehit Yakınları ile Gazilerin Toplumsal ve Ekonomik Durumlarının İyileştirilmesi ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmündeki Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi” toplam 17 maddeden oluşuyor.
Teklifinin gerekçesinde yürürlükteki yasal düzenlemelerin şehit yakınları ile gazilerin ihtiyaçlarını karşılayamadığını vurgulayan Oran, “Bu engellerin ortadan kaldırılması ve haklarının geliştirilmesi de toplumun önünde temel bir görev olarak durmaktadır. Şehit aileleri ile gaziler ve ailelerinin yaşam standartlarının yükseltilmesi, onların hak ettikleri toplumsal desteğe sahip olması ve imkanlarının arttırılması ile Anayasanın ilgili maddelerinde devlete yüklenen sorumluluklar da gerçekleşerek, toplumun bir borcu da yerine getirilmiş olacaktır” dedi.
Teklif ne getiriyor?
Umut Oran’ın teklifiyle getirilmesi istenen düzenlemeler özetle şöyle:
– Harp ve vazife malulleri ile şehit dul ve yetimlerine ödenen aylıklar artırılacak. Buna göre; ilgili güvenlik görevlisi ile şehit dul ve yetimlerine 1. Derece malüliyette 5 bin 294 TL, 2. Derece maluliyette 4 bin 633 TL, 3. Derece maluliyette 3 bin 971 TL, 4. Derece maluliyette 3 bin 640 TL, 5. Derece maluliyette3 bin 309 TL, 6. Derece maluliyette ise 2 bin 978 TL aylık ödenecek.
Gaziye asgari ücret ödenecek
– Kore ve Kıbrıs Barış Harekâtı gazilerine, bir işte çalışıyor olsalar da şeref aylığı ödenecek. Şeref aylığı net asgari ücret kadar olacak. Böylece bugün itibariyle gazilerin 634 TL alması sağlanacak.
 Kamu kurumunda istihdam 2 katı olacak
– Kamu kurum kuruluşlarının personel sayısının yüzde 1’i yerine yüzde 2’sinin terörle mücadele sırasında şehit düşenlerin yakınları ile malullerin kendisine veya çalışamayacak durumdaki malullerin yakınlarına ayrılacak.
Bekar şehidin bir de değil 2 yakınına iş verilecek
– Ayrıca şehidin veya malulün eşi veya çocuklarından birisinin yanı sıra kardeşlerinden de birisinin de kamuda çalıştırılmasının önünü açılması sağlanacaktır. Böylece evli olmayan şehit ile çalışamayacak durumdaki malulün kardeşlerinin mağduriyeti de giderilmiş olacaktır.
– Emniyet Genel Müdürlüğü mensupları, emniyet teşkilatı şehit ve gazi ailelerinin kurdukları şehit ve gazilere yönelik yardımlaşma dernek ve vakıflarına üye olabilecekler.
– Şehidin bakmakla yükümlü olduğu yakınları ile varsa engelli kardeşlerinin tüm tedavilerinin ücretsiz yapılacak
TOKİ’den faizsiz konut kredisi
– Şehidin yakınları ile malullere faizsiz konut kredisi sağlanacak, TOKİ’den öncelikli konut alabilecekler. Bunun için 2 yıllık bir başvuru süresi getirilecek.
– Terörle mücadele sırasında yaralanan er ve erbaşa ödenen tazminat terhis olsalar bile toplam 36 ay boyunca ödenecek. Halen bu ödeme 12 ay boyunca yapılıyor.
Kira yardımı 15 yıla çıkacak
– Terörle mücadele sırasında malul olanların kendilerine şehit düşenlerin ise aylığa müstahak dul ve yetimlerine kamu konutunda oturmadıkları takdirde kendilerine 10 yerine 15 yıl boyunca kira yardımı yapılacak.
– Şehit düşenlerin yakınları ile malul kalanlara Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları, deniz işletmeleri ile belediye ve iştiraklerine ait toplu taşıma araçlarında tanınan ücretsiz seyahat hakkının aksamaması için ilgililer gerekli önlemleri almakla yükümlü kılınacak.
– Türk Silahlı Kuvvetleri ve Emniyet Genel Müdürlüğü personelinin yanı sıra bu iki kurum adına orta ve yükseköğrenim kurumlarında okurken terör eylemi nedeniyle şehit düşen öğrencilerin hak sahibi yakınları ve yaralanan öğrencilere de ücretsiz seyahat, tedavi, rehabilitasyon ve bakım merkezlerinde barındırılmasının önü açılacak.
– İç güvenlik operasyonuna intikal sırasında yaşanan kazalarda yaşamını yitirenlerin yakınları ile yaralanan personele de nakdi tazminat ve aylık ödenecek.
– TSK ve EGM adına okuyan öğrencilerin de kurumlarındaki personeller gibi  Türk Silahlı Kuvvetleri ve Emniyet Genel Müdürlüğü personeli gibi gerektiğinde vazife malulü aylığı alabilecek.
– Milli İstihbarat Teşkilatı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Türk Silahlı Kuvvetleri harp malulleri gibi vazife malullerinin anne -babasına da aylık bağlanabilecek. Bu aylıklar da zamanla erimemesi için otomatik olarak güncellenecek.
– Emniyet Genel Müdürlüğü mensupları, emniyet teşkilatı şehit ve gazi ailelerinin kurdukları şehit ve gazilere yönelik yardımlaşma dernek ve vakıflarına üye olabilecekler.
Yasa Teklifi

Print Friendly, PDF & Email