Gaziye savcı talimatıyla polis eşliğinde hastanede protez kontrolü
ANKARA
AKP Türkiye’de olmaz denilen bir şeyi daha yaptı ve mayına basarak kolunu bacağını kaybetmiş gazilerimizi polis zoruyla İbni Sina Hastanesi’ne götürerek takılan protezlerinin faturasıyla uyumlu olup olmadığını kontrol etti.
“Onurumuz kırılıyor polis zoruyla böyle kontrol mü olur?” diyen gaziye ise 5 kişilik SGK heyeti, “Tüm Türkiye’de bu kontrolü yapacağız ilk olarak Ankara’da başladık, gelmeyen gazi hakkında ise işlem yapacağız” diyerek tehdit etti.
Edinilen bilgiye göre “Bu kadar da olmaz” denilen uygulama ilk olarak 9 Nisan’da Ankara’da başladı. Ankara Emniyet Müdürlüğü Mali Şube Müdürlüğü’nden aradığın belirten ve isminin Adem olduğunu belirten polis memuru, “05078535901” ve “03123035745” numaralı telefonlardan gazileri arayarak “Yarın saat 13.00’da İbni Sina Hastanesi Ağrı Polikliniği’nde hazır olun. Savcılık talimatı var orada olmanız gerekiyor aksi takdirde polis zoruyla sizi götürmek zorunda kalacağız” talimatını verdi.
Bu uygulamanın gerekçesini ve niçin resmi yazılı tebligat yapılmadığını merak eden gazilere ise söz konusu polis memuru, “Ayrıca tebligat yok geldiğinizde savcılığın yazılı talimatını gösteririz” demekle yetindi.
Bu telefon üzerine 10 Nisan’da hastaneye giden gaziler İzzet Ertunç ve Serdar Çelensu, kliniğin önünde 30 kadar gazinin daha beklediğini gördü. Tamamı kolunu-bacağını mayın nedeniyle kaybettiği için protez kullanan gazilere yine buradaki polis memurları, “İçeride Sosyal Güvenlik Kurumu’nun oluşturduğu 5 kişilik bir kurul var size sorular sorulacak, muayene edileceksiniz” bilgisini verdi.
Gazi İzzet Ertunç’un “Ne muayenesi, nereden çıktı bu?” demesi üzerine polis memuru, “Protezlerinizi inceleyecekler” demekle yetiniyor. Kurulun yanına ilk olarak giren Ertunç’un protez bacakları çıkartmasının ardından bir görevli bu protezleri başka bir odaya götürüp 10 dakika sonra geri getirdi. Ertunç’un “Neyine baktınız” sorusu üzerine bir kurul üyesi “Faturasına ve size uygun mu diye baktık” yanıtını verdi. “Bana uygun olduğuna zaten yazan doktor karar verdi. Fatura kontrolü de SGK ile satan firma arasındaki bir konu. Biz hırsız mıyız böyle bir çağrılır bir gazi, onurumu niçin kırıyorsunuz?” diye tepki gösterince görevlinin, “Biz bütün gazileri çağırıp tekerlekli-akülü sandalyelerini, protezlerinin tamamını inceleyeceğiz, önce Ankara’dan başladık” demesi dikkat çekti. Ertunç ise “O zaman arkadaşlarımız bundan sonra gelmeyecek” diye tepki gösterince görevliler, “Protezlerinizi gelip göstermezseniz arkadaşlar hakkında işlem yaparız” tehdidinde bulundu.
Bu diyalogtan sonra İzzet’le birlikte hasteneye gelmiş olan Serdar Çelensu isimli gazimiz ise polisin uyarısına rağmen bu uygulamaya tepki göstererek protezlerini inceletmeden hastaneden ayrıldığı öğrenildi.
Gazilerin polislerden sözünü ettikleri savcılık yazısını görme talepleri de yerine getirilmedi. Polisin elinde tuttuğu ve uzaktan gösterdiği için hiçbir bilginin okunmadığı yazının fotoğrafının çekilmesi, fotokopisinin alınması taleplerinin reddedilmesi de dikkat çekti.
KUTU 
CHP’li Oran hemen bakanlara sordu
CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, yakın temas halinde olduğu gazilerden bu inanılmaz uygulamayı öğrenir öğrenmez konunun aslını ortaya çıkarmak amacıyla İçişleri, Çalışma ve Sosyal Güvenlik ile Aile Bakanlığı’na birer soru önergesi yöneltti.
Soru Önergesi:
gazilere-protez-kontrolu-3-bakan1-1
 
 
 

Print Friendly, PDF & Email