Sosyalist Enternasyonal Başkan Yardımcısı, CHP’li Umut Oran, AKP’nin siyaseti dar alana hapsetmekte çok usta olduğunu belirterek,  “Elbette AKP bu yöntemden memnun olabilir zira 14 yıldır iktidardadır ve siyaset “salıdan salıya” yapıldığı sürece gidişattan rahatsızlık duymayacaktır.

Türkiye’nin pek çok alanda temel sorunu haline gelen AKP’nin belki de en iyi olduğu konu, siyaseti dar alana mahkûm etmektir. Siyasetin aynı zamanda örgütlenme ve toplumun her alanında var olma sanatı olduğunu bilen iktidar partisi, büyük bir ısrarla tüm siyaseti “Salı Atışmalarına” indirgemiştir.

AKP SALI ATIŞMALARINDAN MEMNUN

Hatta öyle ki eski Başbakan ve mevcut Cumhurbaşkanı da “Salı Atışmalarında” kendine yer açmış ve “Muhtarlarla Buluşma” adı altında “laf çakma” seanslarına katılmıştır. Elbette AKP bu yöntemden memnun olabilir zira 14 yıldır iktidardadır ve siyaset “salıdan salıya” yapıldığı sürece gidişattan rahatsızlık duymayacaktır. Ancak muhalefet partileri için durum tam tersidir. Her salı günü toplanıp, iktidara sert sözlerle hitap etmek bir nebze “rahatlatıcı” olsa da siyaseti kısırlaştırmak ve tam da AKP’nin istediği gibi, toplumsal kamplaşmaya hizmet etmek dışında bir sonuç doğurmayacaktır.

SALI ATIŞMALARINA SON VERİLMELİ

Geçmiş 14 yıl, Salı Atışmalarından sonuç alınamadığını ispatlaması açısından yeterli olmalıdır. Toplumu ikna etmek ve AKP’yi yenmek için vazgeçilmez olan şeyler, siyaseti AKP’nin istediği seviyesizliğe indirmek ve AKP’nin söylediklerine cevap vermek değildir. Yapılması gereken şey “kendi gündeminizi yaratmak ve toplumun her katmanında var olmaktır.” Bunun ilk adımıysa AKP’yi besleyen “Salı Atışmalarına” son vermek olmalıdır.

Salı günleri dışında medyada yer alınamadığı savunması elbette doğru ama eksiktir. Salı günlerini fırsata çevirmek için illa AKP’yle didişmek de gerekli değildir. Tam aksine her salı gününü toplumun düşünce sisteminde yer edecek ve kafalarda soru işaretleri yaratacak noktalara odaklamak muhalefetin görevidir.

SİYASET ZEMİNİ DEĞİŞMELİ

Zira AKP, gücünü “akıldan, bilimden ya da gerçeklerden almamaktadır.” AKP,  en büyük gücü kavgadan, toplumu kamplaştırmaktan ve ağır propaganda gücüne dayanarak yurttaşların düşünmesini engellemekten almaktadır. Öyleyse muhalefet unsurlarının AKP’ye karşı mücadelesinde ilk adım, siyaset zeminini değiştirmek ve Salı Atışmalarına son vermek olmalıdır.

İDDİALARI, HAYALLERİ. PROJELERİ KONUŞMALI

Bu toplumun AKP’nin söylediklerini ve onlara karşı muhalefet tarafından söylenenleri değil büyük iddiaları, hayalleri, projeleri, umutları konuşmaya ihtiyacı vardır. Türkiye’yi AKP zulmünden kurtaracak olan şey daha fazla didişmek değil daha fazla düşünmek, daha fazla örgütlenmek ve daha fazla halkın gerçek sorunlarına odaklanmak olacaktır.

Print Friendly, PDF & Email