Akşam gazetesine yargı tokadı

Mahkeme Umut Oran’a hak verdi

Ankara 12. Asliye Hukuk Mahkemesi, Akşam gazetesini 17-20 Şubat 2015 tarihlerinde arka arkaya yaptığı asılsız yayınlar nedeniyle Umut Oran’a 6 bin TL manevi tazminat ödemeye mahkum etti.

Akşam gazetesi, birbirlerini takip etmedikleri için imkansız olmasına rağmen @fuatavni isimli hesap ile Umut Oran’ın twitterdaki kullanıcı adı olan @UmutOranCHP arasında 140 karakter sınırını da aşan hayali yazışmalar olduğunu öne sürerek, paralel yapının CHP’ye para yardımı yapacağı gibi akıl almaz yalanları art arda sıralamaktan çekinmemişti.

17-20 Şubat 2015 tarihleri arasında arka arkaya yapılan seri yayınlar üzerine Umut Oran, Akşam ve Güneş Gazetelerinin sahibi olan Ethem Sancak ile Akşam’ın genel yayın yönetmeni Murat Kelkitlioğlu hakkında örgütlü olarak suç işledikleri, milletvekilinin yasama görevi kapsamındaki denetim faaliyetlerini engellemek için hayali suç yaratarak üzerine attıkları, hakaret edip iftirada bulundukları gerekçesiyle suç duyurusunda bulunmuştu. Ankara Başsavcılığı gazetelerin merkezinin İstanbul’da bulunduğu gerekçesiyle suç duyurusunu İstanbul’a göndermişti.

Mustafa Dolu 11 yıl hapis istemiyle yargılanıyor

Umut Oran’ın suç duyurusu üzerine Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Bürosu, bilerek ve isteyerek zincirleme biçimde hakaret ve iftira suçunu işlediği gerekçesiyle Akşam ve Güneş gazetesinin sorumlu yazı işleri müdürü olan Mustafa Dolu hakkında 23 Mayıs 2015 tarihinde ceza davası açtı. Mustafa Dolu’nun 2 yıl ile 11 yıl arasında değişen hapis cezasına çarptırılması istenen dava Bakırköy 2. Asliye Ceza Mahkemesinde halen sürüyor.

Ceza davasının hakim savcıları değişti

Bu davayı açan savcılar ile iddianameyi kabul eden ilk hakimin görev yerleri değiştirilirken, HSYK bu değişikliğin ilgili hakim savcıların kendi talepleri üzerine gerçekleştiğini öne sürmüştü.

Akşam gazetesi Umut Oran’a tazminat ödeyecek

Umut Oran söz konusu karalama yayınlarını yapan her basın kuruluşuna ayrı ayrı tazminat davası açarak tekzip de göndermişti. Bu davalardan birisine bakan Ankara 12. Asliye Hukuk Mahkemesi dün yaptığı duruşmada kararını vererek gazetenin davanın kabul edilmemesi istemini reddederken, Akşam Gazetesinin asılsız ve iftira içerikli yayınları nedeniyle Umut Oran’a 6 bin TL manevi tazminat ödemesine hükmetti.

Umut Oran: Peşlerini bırakmayacağım

Bu karar üzerine Umut Oran şu açıklamayı yaptı:

“Bu ülkede namuslu insanlar da en az namussuz insanlar kadar cesur olmalıdır. Bu kumpas sadece bana değil 7 Haziran 2015 seçimleri öncesinde benim üzerimden CHP’ye de yapılmış büyük bir saldırı idi. Akşam, Güneş, Star ve daha sonra Sabah ve Takvim’in yaptığı bu yayınlar aslında anayasal düzene, parlamenter sisteme, demokratik düzenimize yapılan birer saldırı idi. Çünkü seçimlere 3 ay kala ana muhalefet partisinin genel başkanına, milletvekillerine, o dönem genel başkan yardımcısı olan bana yönelik kurulan bir kumpas, çirkin bir iftira idi. Alçakça senaryonun ceza davasının ardından hukuk mahkemesinde de saptanması sevindirici bir gelişme. Bu senaryoyu planlamaya, yazmaya cesaret edenlerin mutlaka cezalandırılması gerekiyor ki bir daha hiç kimse basın yoluyla yada devletin içinde çöreklenmiş devletten beslenen rant elde eden çeteler aracılığıyla temiz siyaset ve temiz toplum için mücadele eden ahlaklı siyasetçilere böyle iftiralar atamasın! Tabii bir de bu senaryonun perde arkasındakiler var onlar da er geç adaletin önüne çıkacaklar ve yaptıklarının bedelini ödeyecekler, peşlerini asla bırakmayacağım.”

akşam
akşam2

Print Friendly, PDF & Email