Milletvekilleri şokta!

Cemil Çiçek ve TBMM bürokratları seçimden 2 ay önce parlamenter faaliyetleri askıya aldı 

Umut Oran, Cemil Çiçek’e başvurarak milletvekilinin yasama yetkisini fiilen askıya alan bu uygulamaya acilen son vermeye davet etti.

ANKARA

TBMM’de 7 Nisan’dan bu yana verilen hiçbir yasa teklifi ve soru önergesinin işleme konulmadığı öğrenildi. Milletvekillerine şok etkisi yaratan uygulamayı ortaya çıkaran CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, “TBMM Başkanı Cemil Çiçek ve bürokratlarının 7 Nisan’dan bu yana hiçbir önerge ve teklifi işleme koymadıklarını öğrendim. Cemil Çiçek bu uygulamasıyla tüm milletvekillerinin son iki aylık döneme ait yasama yetkisini, denetim yetkisini filen askıya almış durumda. Hani egemenlik kayıtsız şartsız milletindi? Yolsuzlukla ilgili önergelerimizi sansürleyerek Meclis tarihine geçen Çicek’i en azından tüm yasama çalışmalarımızı tbmm.gov.tr sayfasına aktarılması için birazcık olsun çalışmaya, sorunu çözmeye davet ediyorum” dedi.

Sosyalist Enternasyonal Başkan Yardımcısı da olan CHP’li Umut Oran, bugün Cemil Çiçek’e iki sayfalık bir dilekçeyle başvurarak söz konusu yetki gaspına bir an önce son verilmesini talep etti.  Çiçek’in ofisine teslim edilen 04.06.2015 / 237 tarih ve sayısını taşıyan Umut Oran’ın dilekçesi şöyle:

YEGANE DENETİM ARACI SORU ÖNERGESİ 

Bildiğiniz üzere milletvekilleri yasa teklifleri hazırlayarak veya hükümeti denetlemek adına soruşturma, araştırma, gensoru ve soru önergeleri vererek  yasama faaliyetinde bulunmaktadır. Araştırma, soruşturma ve gensoru önergelerinde belli sayıda milletvekili imzası gerekmesine karşın, soru önergeleri ve yasa teklifleri tek imza ile verilebilmektedir. Özellikle muhalefet partilerine mensup milletvekillerinin elindeki yegane denetim aracı ise hükümete soru yöneltmektir. Bu nedenle soru önergeleri yürütme organını denetim açısından büyük önem taşımaktadır. Soru önergelerinin içerik ve şekil koşulları anayasa ve TBMM İçtüzüğünde belirlenmiş durumdadır.

ÖNERGELERİ ENGELLEYEREK TARİHE GEÇTİNİZ

Öte yandan görev döneminiz boyunca özellikle hükümetin yolsuzluk iddialarına ilişkin soru önergelerimizi işleme koymayarak, iade rekoru kırarak TBMM tarihine geçtiğinizi bilmenizi isterim. Özellikle 17-25 Aralık yolsuzluklarıyla ilgili birçok önergemi işleme koymamanız nedeniyle konuyu idare mahkemesinin dışında Avrupa Konseyi Yolsuzluğa Karşı Devletler Grubu’na (GRECO) taşıdığım da malumlarınızdır.

YANLIŞTAN DÖNÜN 

  1. Dönemin bitmesine çok az bir süre kala yeni bir engellemenizi daha öğrenmiş bulunmaktayım ve bu yanlıştan dönmeniz için bu başvuruyu yapıyorum. Kısaca özetlemek gerekirse 1 Nisan 2015 tarihinden sonra TBMM’ye sunduğum 16 ayrı yazılı soru önergem ve bir yasa teklifimi işleme koymadınız ve bu nedenle tbmm.gov.tr üzerindeki (www.tbmm.gov.tr/develop/owa/milletvekillerimiz_sd.bilgi?p_donem=24&p_sicil=6800) sayfamda da görünmemektedir. Yaptığım araştırma sonucunda önerge ve tekliflerin ‘Gelen Kağıtlar’da yayınlanmadığı için işleme konulmadığı belirtildi. Oysa TBMM Genel Kurulu son olarak 4 Nisan ve 23 Nisan 2015 tarihlerinde 91 ve 92. Birleşimlerini yaparak kapatıldı, ancak gelen Kağıtlar son olarak 6 Nisan 2015 tarihinde yayımlandı. 1970’lere kadar uzanan geçmişi bulunan Gelen Kağıt uygulaması günümüzde artık gerekçesini, uygulanabilirliğini yitirmiş, çalışmaları hantallaştıran, kağıt katliamına yol açan bir uygulamadır. Tüm milletvekilleri cep telefonlarından, tablet ve ipad’lerinden TBMM’ye ulaşan her türlü yasama belgesini sisteme yüklendiği an görebilmekte, kulislerdeki dev ekranlardan bilgi sahibi olabilmektedir.

2 AY ÖNCE YETKİMİZİ ASKIYA ALDINIZ

  1. Yasama Dönemi üyeleri olarak bizler 12 Haziran 2011 seçimleri genel seçimleri ile seçildik ve görevimiz 7 Haziran 2015 tarihinde yapılacak seçimle birlikte sona erecek. Ancak sizin talimat ve tasarrufunuz nedeniyle 24. Dönem milletvekillerinin yasama yetkisi 6 Nisan 2015 tarihinden bu yana yani seçimden 2 ay öncesinden itibaren fiili olarak askıya alınmış durumdadır. TBMM Başkanlık Makamı olarak usulüne uygun biçimde size sunulan yasa teklifi ve soru önergesini kabul etmemek gibi bir hakkınız olamaz.

Soru önergelerinin yanıtlanması için ilgili bakana 15 günlük süre tanınmış olması karşısında, evrakın bakanlığa ulaşması da göz önünde bulundurulduğunda en azından seçimden bir ay öncesine (7 Mayıs 2015) kadar TBMM’ye ulaşmış olan soru önergelerini işleme koymanız makamınızın tarafsızlığından beklenen bir uygulama olacaktır.

SÖZ UÇAR YAZI KALIR, YAYINLAYIN

Söz uçar yazı kalır, bizlerin bir anlamda parlamenterlik karnesi olan TBMM sayfalarımızda tüm yasama faaliyetlerimizin, tam metinleriyle birlikte yayımlanması kadük kalan çalışmalarımızın sonraki yasama döneminde gelecek yeni milletvekili arkadaşlarımızca güncellenmesi olanağını da yaratacaktır.

Sonuç olarak; Re’sen vereceğiniz talimatla 7 Mayıs 2015 tarihine kadar verilmiş olan soru önergelerini işleme koyarak en azından bakanlığa gönderilmese dahi esas numarası verilmesine gerek kalmadan ilgili milletvekilinin TBMM sayfasında metnine ulaşılır biçimde yayımlanmasını, istisnasız son güne kadar milletvekilinden gelen her yasa teklifini yine benzeri biçimde kendi sayfasında içeriğiyle birlikte yayınlanmasını sağlamanızı talep ediyorum.

HAVUZ SALDIRISINA YANIT DAHİ VERMEDİN

Öte yandan ‘havuz medyasının’ bana ve aslında benim üzerinden parlamenter sisteme şubat 2015’te yaptığı saldırılar karşısında bir milletvekiline sahip çıkmanız için 4.3.2015 / 214 tarih ve sayıyla Özel Kaleminize elden teslim edilen yazılı başvuruma yanıt verme nezaketi dahi göstermediğinizi de dikkatinize sunarım.

Saygılarımla,
Umut Oran

cemil-ciceke-onerge-yasa-teklifi-isleme-koymama-sikayetiyayin-1
Print Friendly, PDF & Email