14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü’nde halen bu meşakkatli işi yaparak halkımızı doyurmaya çalışan tüm çiftçilerimize saygılarımı sunuyorum. Çiftçilik gerçekten ülkemizde yapılamaz hale geldi çünkü üretime değer vermeyen 12 yıllık iktidar anlayışı ve yanlış politikaları hem üreticiyi hem de tüketiciyi perişan etti. Kontrolsüz durum nedeniyle tarım ürünlerinde üretici ile market fiyatları arasında 5 katı aşan fiyat farkları ortaya çıkmış, üretici alın terinin karşılığını alamaz duruma düşerken aracılar ise fahiş kârlar elde etmektedir. Bu durum o kadar acınacak bir hale geldi ki 2002 yılında yaklaşık 3 kilo buğdayla bir litre mazot alabilen çiftçimiz, artık bunun için 5 litre buğday satmak zorunda. Yine aynı şekilde 2002 yılında 1 kg pamuk ile 0,73 lt mazot alabilen çiftçimiz 2014’te ise 0,34 lt mazot alır hale geldi.

Hükümetin yol açtığı bu sürdürülemez durum nedeniyle maalesef 12 yılda nüfusumuz 11 milyon kişi artmasına karşın tarım alanlarımız 2,6 milyon hektar, tarım istihdamımız ise 2 milyon kişi azaldı. Tarımda kendi kendine yeten, ihracatçı konumundaki Türkiye, AKP ile birlikte tarım ithalatçısı haline geldi.

Bugün artık samanı Ukrayna’dan, sarımsağı Çin’den, mercimeği Kanada’dan, patatesi İran’dan ithal eder hale düşmüşsek, en büyük çiftçi, tarım arazisi sahibi bankalar olmuşsa bu düzeni acilen düzeltmemiz gerekmektedir. Gelecek kuşaklarımızın güvenliği ve sağlığı için tarıma ve çiftçiye hak ettiği değeri verecek, gerekli teşvikleri yaparak üretimi artıracak yönetim ancak CHP iktidarı ile mümkündür. CHP iktidarında tarım politikalarını kökten değiştirerek, ekonomik ve sosyal yapıda hak ettikleri konuma getirerek çiftçilerimizin yüzünü güldüreceğiz.

Saygılarımla,
Umut Oran

Print Friendly, PDF & Email