CHP’li Umut Oran, emniyet istihbaratın 77 milyon vatandaşı fişlemesini sağlayan Detaylı Veri Analizi (DEVA) programını TBMM gündemine taşıdı. 

DEVA’nın milli ya da yabancı kaynaklı olup olmadığının açıklanmasını isteyen Umut Oran, Başbakan Davutoğlu’na, “DEVA ile her vatandaşın eğitim, sağlık, askerlik, bankacılık, polis kaydına ulaştığınız doğru mudur? DEVA ile cumhurbaşkanın, sizin, bakanların milletvekillerinin bilgilerine de bakılması riski yok mu?” diye sordu. 

İstihbaratın DEVA ile derlediği fişler Davutoğlu’na mı Erdoğan’a mı sunuluyor?

ANKARA

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun dün grup konuşmasında dile getirdiği ve 77 milyon vatandaşın emniyet istihbarat tarafından fişlenmesini sağlayan Detaylı Veri Analizi (DEVA1-DEVA2) programı TBMM gündemine taşındı. CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, Başbakan Ahmet Davutoğlu’na, “DEVA ile her vatandaşın fişlenmesi suç değil mi? Her vatandaşın eğitim, sağlık, askerlik, bankacılık, polis kaydına ulaştığınız doğru mudur? DEVA ile cumhurbaşkanın, sizin, bakanların milletvekillerinin bilgilerine de bakılması riski yok mu? DEVA ile derlenin fişler, bilgiler size mi sunuluyor yoksa doğrudan Recep Tayyip Erdoğan’a mı?” diye sordu.

Davutoğlu’nun yanıtlaması istemiyle konuyu TBMM gündemine taşıyan CHP’li Umut Oran’ın önergesindeki sorular şöyle:

– Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesi Başkanlığı, suç konusu eylemi bulunmayan, zanlı veya sanık olmayan tüm vatandaşları, 77 milyon kişiyi ayrım yapmaksızın fişliyor mu?

– Milli İstihbarat Teşkilatı’nın (MİT) casusluk faaliyetinde bulunmasa bile sadece iktidar karşıtı olduğu gerekçesiyle vatandaşları takip edip, bilgi topladığı, tarassutta bulunduğu doğru mudur? MİT bu şekilde kaç kişi izleyip, fişliyor?

– Emniyet İstihbarat Dairesi’nin bu amaçla Detaylı Veri Analizi isimli DEVA1 ve DEVA2 kodlu takip/fişleme/analiz programlarını kullandığı doğru mudur?

– Detaylı Veri Analizi (DEVA1-DEVA2) programı ne zamandan bu yana kullanılmaktadır? Bu programı kim, hangi şirket, kurum yazdı, yerli midir, yurt dışı kaynaklardan mı edinildi?

– Detaylı Veri Analizi programı için kime, kimlere, hangi kurum/kuruluşlara hangi tarihte ne kadarlık ödeme yapıldı, programın maiyeti kaç TL’dir?

– Detaylı Veri Analizi programıyla derlenen bilgiler hangi kurum ve kuruluşların erişimine açıktır? MİT de DEVA’daki bilgilere anlık olarak ulaşabiliyor mu? DEVA kapsamında istihbarat kuruluşlarının vatandaşların eğitim, sağlık, kolluk, THY, bankacılık, askerlik, tapu, belediye hizmetleri vb. gibi gündelik yaşamda adımını attığı her alandaki her türlü bilgilerini derleyip, fişleyebildiği bilgisi doğru mudur?

– Böylesine ucu açık bir fişleme sisteminin kötü niyetli, bireysel, siyasi kullanıma yol açma riski yok mudur? Bu sistem aracılığıyla Cumhurbaşkanı’nın, sizin, bakanların ve milletvekillerinin de takibinin yapılması mümkün değil mi, böyle bir olay yaşandı mı? Bu tür kaçak/kural dışı kullanımını denetleme amacıyla sistemde oluşturulan kontrol mekanizması nedir?

– DEVA’nın kullanılmaya başlandığı tarihten itibaren bu şekilde kötü niyetli herhangi bir kullanım saptandı mı, bilgileri derlenip fişlenen herhangi bir iktidar mensubu siyasi kişilik var mıdır?

– DEVA yazılımı milli değil ise yurt dışından casusluk amacıyla sisteme sızılması olasılığı yok mudur, bunu nasıl önlüyorsunuz?
– Yargı kararı olmadan vatandaşların izlenip takip edilip hakkında bilgi toplanması suç değil midir? Bunun yasal dayanağı nedir?

– Emniyet İstihbarat Dairesi ile MİT’in takip edip gözetlediği vatandaşlar hakkında derlediği bilgileri size mi sunuyorlar, yoksa bu bilgiler selefiniz olan Recep Tayyip Erdoğan’a doğrudan mı gönderiliyor? İstihbarat kurumları vatandaşların bilgilerini derleyip size ham haliyle mi sunuyorlar yoksa bu bilgiler işlenerek, kodlanarak size mi iletiliyor?

Print Friendly, PDF & Email