TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA 

Aşağıdaki sorularımın Başbakan tarafından yazılı olarak yanıtlanması için gereğini arz ederim.

 

Umut Oran
İstanbul Milletvekili

 
Suriye’nin Türkiye sınırında bulunan Kesap kasabasına yönelik saldırılarda Türkiye’nin askeri desteğine ilişkin iddiaları kanıtlayan telefon konuşmaları ortaya çıktı. Niğde Ulukışla’da polis ve askerimizi şehit eden Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) teröristleriyle ilgili dava dosyasına giren bu kayıtlara göre Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Türkiye içerisinden yaptığı topçu ateşleriyle Suriye rejim muhaliflerine açıkça destek vermektedir. Bu gelişmeye ilişkin ayrıntılı haber Cumhuriyet gazetesinde yayınlandı. (www.cumhuriyet.com.tr/haber/turkiye/213011/Cihatcilara_TSK_dan__topcu__destegi.html)
 
Bu kapsamda;
 

  1. Türkiye ne zamandan bu yana TSK unsurlarının açık silah ve atış desteğiyle Suriye’deki rejim muhaliflerine, Özgür Suriye Ordusu’na (ÖSO) Destek vermektedir? Bakanlar Kurulu’nda bununla ilgili karar mı aldınız, bu karar ne zaman alındı?

 

  1. TSK bağlısı kara birliklerinin Türkiye sınırının ötesinde, Suriye toprakları içerisindeki bir bölgeye, ülkemize birliklerimize herhangi bir taciz, atış yapılmamış ve buna karşılık yanıt verilmemişse durup dururken topçu atışı yapmasının gerekçesi nedir? Bu durum uluslararası anlaşmalar kapsamında Türkiye’yi açıklanması ve telafisi olanaksız zor bir duruma sokmuyor mu?

 

  1. Sıcak takip veya korunma amaçlı anlık karşı atış yapma dışında TSK’nın, Türkiye’nin bu pozisyona düşürülmesinin gerekçesi nedir? Buna olanak sağlayan herhangi bir uluslararası angajman var mıdır?

 

  1. Kesap’a yönelik saldırılara katılan Bayır Bucak Türkmen Cephesi’nin komutanlarından Adil Orli ile kardeşi Ayhan Orli aracılığıyla Whatsapp uygulamasıyla koordinatların Yayladağı Gençlik Derneği Başkanı ve AKP delegesi Mehmet Toktaş isimli kişiye bildirilmesinin gerekçesi nedir? Bölgedeki AKP üyelerine bu konularda ÖSO’ya yardımcı olması talimatı mı verdiniz?

 

  1. Ayhan Orli’nin, “Whatsapp’tan gönderdim sana… 7 nokta enlem boylamlarını gönderdim sana”… “Siz buradaki atışlar hayırlı oldu. Arkadaşlar da gerisini halettiler yani ama hâlâ 7 nokta var. Bunlara birer tane atsanız yeter” demesinin gerekçesi nedir? Türkiye’den sınır ötesine daha önce kaç kez benzeri biçimde topçu ateşi yapıldı? Her atış öncesinde size bilgi veriliyor mu?

 

  1. Orli’nin eski Yayladağı Kaymakamı Turan Yılmaz’la yaptığı görüşmede de bir grup cihatçının sınırdan geçiş yapması için yardımını istediği konuşmalar da dinlemeye takıldı. Şu anda Rize Vali Yardımcılığı görevinde bulunan eski Yayladağı Kaymakamı Turan Yılmaz da telefon konuşmalarını yalanlamayarak, “Suriye vatandaşı olan herkesin sınırdan geliş gidişlerine izin vermemizi isteyen bir yönergeye göre hareket ettik” dedi. Yılmaz, neden sınır kapısının kullanılmadığına ilişkin soruya da, “Yönergeyi görmüş olsaydınız bazı filli durumlarda esnetilebileceğini anlardınız” karşılığını verdi. Bu yönergenin içeriği nedir, kim ne zaman yayınladı? Bu yönerge ÖSO mensubu herkesin elini kolunu sallayarak Türkiye’ye ye girip çıktığı anlamına mı gelmektedir?
Print Friendly, PDF & Email