Sabah-atv grubunun reklam başkanının Show TV’ye yönetici olması TBMM gündeminde 

Her davada itiraz eden TMSF son iptali neden temyiz etmedi? 

Seçim öncesinde yeni havuz kanalı mı yaratılmak isteniyor? 

ANKARA

Show TV’nin satışı ile ilgili son yıllarda mahkemelerden çıkan her iptal kararına itiraz eden Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’nun (TMSF) bu ay içerisinde İstanbul 4. İdare Mahkemesinden çıkan satış iptali kararına itiraz etmemesi TBMM gündemine taşındı. CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın, Show TV’nin Ciner Grubuna satışının iptal edilmesine itiraz edilmemesi ile kanalın başına Sabah-atv  (Turkuaz Grubu) Reklam Grup Başkanı Ümit Önal’ın getirilmesi arasında ilişki olup olmadığını açıklamasını istedi.

Satış sürecini özetledi

Show TV’nin satış sürecini en başından beri takip eden CHP’li Umut Oran, konuyla ilgili olarak Babacan’ın yanıtlaması istemiyle TBMM’ye yeni bir soru önergesi sundu. Umut Oran, önergesinde Show TV’nin satış sürecini şu şekilde özetledi:

“Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) kamuya olan borçları nedeniyle Çukurova Grubu’na ait olan Show TV’ye el koymasının ardından kanalı önce 402 milyon dolara karşılığında Ciner Grubu’na sattı. Ancak kanalın eski küçük ortaklarından Erol Aksoy’un açtığı dava sonucunda İstanbul 4. İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı verdi ve TMSF kanalı geri aldı. Ciner Grubu’nun itiraz ve İstanbul Bölge İdare Mahkemesi’nin kararı ile kanal Temmuz 2014 itibariyle Ciner Grubuna iade edildi. Tüm bu hukuki gelişmelerin ardından sürekli el değiştirerek “Havuz Medyasına” dönüşen Çukurova Grubu bu kez satışın iptali için dava açarak olaya müdahil oldu ve sonuçta İstanbul 4. İdare Mahkemesi TMSF’nin, Show TV’nin Ciner Grubuna devri için verdiği onayı bu ay içerisinde iptal etti.”

Önergede yanıt bekleyen sorular ise şöyle:

TMSF, Ümit Önal’ı neden atadı?

– Bu karar sonrasında TMSF, hangi gerekçeyle SHOW TV yönetimine Ümit Önal’ı getirdi? 7 Haziran 2015 seçimleri öncesinde havuz medyası yöneticisinin, SHOW TV başına getirilmesi hükümetinizin seçim propaganda sürecinin bir parçası mıdır?

Sabah-atv yöneticisi olduğu için mi atandı?

– Ümit Önal’ın bu göreve getirilmesinde; 2007 yılından bu yana bünyesinde Sabah Gazetesi, Takvim, ATV, A Haber TV ve dergilerin de bulunduğu Turkuaz Medya Grubu’nun reklam grup başkanı olarak görev yapmasının etkisi nedir?

Havuz medyasına yeni TV kanalı mı katılıyor?

– Ümit Önal’ın Show TV’nin başına getirilmesi ile hükümet çizgisinde yayın yapan ‘havuz medyasına’ bir TV kanalı daha katılması mı amaçlanmaktadır?

TMSF bu kez neden itiraz etmedi mi?

– Önceki mahkeme kararlarına “satışta usulsüzlük yok” diyerek sürekli itiraz eden TMSF, Ocak ayında verilen son iptal kararına eden itiraz etmedi? TMSF’den itiraz gelmemesi, kendi işleminin usulsüz olduğunu zımnen kabul etmesi anlamına mı gelmektedir?

Print Friendly, PDF & Email