Umut Oran, Hükümet’e Urfa’dan yüklendi: 

Cumhuriyet için susan Davutoğlu Paris’e neden gitti peki? 

Urfa’lı Mahmut hemşerim bu karda kışta donarken Kaçak Saray 10 Milyona ısınacak 

ŞANLIURFA

CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, CHP Genel Başkanlığı’nın görevlendirmesiyle Şanlıurfa’da bazı temaslarda bulunurken, hükümete sert eleştiriler yöneltti. Umut Oran, “İsminde Adalet olan partinin mensubu Yüce Divan’dan korkmaz, niye gidip aklanmıyorsun mahkemede? Dayanışma için Paris’e giden Başbakan Davutoğlu, Cumhuriyet için neden susuyor o zaman neden gittin sen Paris’e? Ülkede 29 milyon yoksul var Kaçak Saray’da 12’nci ısınsın üşümesin diye 6 ayda 10 milyon TL harcanacak ! Urfa’lı Mahmut hemşerim bu karda kışta donarken Kaçak Saray 10 Milyona ısınacak hak mıdır bu?” diye konuştu.

Türkiye artık terörde sorunun parçası oldu 

Şanlıurfa İl Başkanlığında, partililerin geniş katılımıyla birlikte basın toplantısı düzenleyen Sosyalist Enternasyonal Başkan Yardımcısı Umut Oran, şunları kaydetti:

Terör bir insanlık suçudur. İnsan hayatı kutsaldır ve her şeyden önce gelmektedir. İnsanın dili, dini, ırkı, mezhebi, etnik kimliği tartışma konusu yapılamaz, olduğu gibi kabul edilmeli, saygı duyulmalıdır. Biliyorsunuz Paris’te 7 Ocak’ta Charlie Hebdo dergisine düzenlenen insanlık dışı saldırı tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de esefle karşılandı. Bununla birlikte Türkiye’nin isminin tüm dünyada artık terörle birlikte anılması büyük talihsizliktir. AKP iktidarı döneminde ise maalesef Türkiye teröristlerle anılmaya başlanmıştır. Türkiye artık terörde çözümün değil sorunun parçası haline geldi. AKP 12 yıldır ısrarla sürdürdüğü mezhep, inanç, kimlik üzerinden ısrarla sürdürdüğü politikaları ile ayrıştırıcı, kutuplaştırıcı, bölücü siyaset yaptığını net biçimde ortaya koymuştur.

O zaman Paris’e neden gittin?

Cumhuriyet Gazetesi’ne gece yarısı  yapılan polis baskını ortada. AKP gerçek yüzünü bir kez daha sergilemiştir. 12 Eylül darbesi dönemlerinde gördüğümüz manzaralardır bu. Paris’e giderek teröre karşıyım, yaşasın insan hakları diyen Davutoğlu, Cumhuriyet’e yönelik polis baskınına, sansüre susmuş, dut yemiş bülbüle dönmüştür. O zaman neden gittin Paris’e? İşte o yüzden Paris’e bile gitse dalga geçip, sen buradasın ama Türkiye’de neden basın özgür değil diye hesap soruyorlar. Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı’na yurt dışında bu şekilde muamele edilmesi, bu duruma düşürülmesi onların umurunda olmayabilir ama benim ağırıma gidiyor.

Ülkenin acilen normalleşmesi lazım

CHP olarak, hangi coğrafyada işlenirse işlensin, kim yaparsa yapsın, hedefi ne olursa olsun terörün her türlüsüne “hayır” diyoruz. Hükümeti bu konuda daha duyarlı olmaya çağırıyoruz. Bu ülkenin acilen normalleştirilmesi, tüm kurum ve kuralların rayına oturtulması gerekmektedir, bunu yapacak olan da CHP’dir. Çünkü biz “umudun, özgürlüğün ülkesi, herkesin Türkiyesi” diyoruz. CHP iktidarında demokrasi topal olmayacak, demokrasi, adalet ve insan hakları olmadan topaldır. Yerelden genele demokrasİ, katılımcı çoğulcu paylaşımcı demokrasi.

İsminde Adalet olan partinin mensubu Yüce Divan’dan korkmaz 

AKP’nin 4 bakanı bildiğiniz gibi soruşturma komisyonuna sevkedildi, Kimdi bunlar? Hakara makara diyerek her cuma ayet sallıyorum diyen Bağış, Ne yaptımsa Erdoğan’ın talimatıyla yaptım diyen Bayraktar, İran’lının  önüne yatarım diyen gülen bakan, diğeri de 700 milyar liralık saati koluna takan Zafer Çağlayan. Peki, komisyon ne yaptı, 9 AKP’li üyesinin tamamının yüce divana gerek oyuyla talihsiz bir karar verdi. Henüz herşey bitmedi 10 gün içinde TBMM Genel Kurulu’nda bu kez gizli oylama yapılacak ve belki de bu AKP de bu utançtan kurtulacak. Şimdi genel kurulda 535 milletvekili karar verecek. Sayıları çok az da olsa AKP’de halen vicdan sahibi birkaç milletvekili olduğunu biliyorum. Yolsuzluğun üstünü örterek bugüne kadar siyaset yapmayı tercih eden AKP artık parmak hesabı yaparak çoğunluğuna güvenerek halktan kaçamaz. 4 eski bakanın yolsuzluk dosyası Meclis Genel Kurulu’na geldiğinde AKP milletvekillerinin, Kaçak Saray’ın değil vicdanlarının sesini dinlemesini bekliyoruz. 4 eski bakan hiçbir usulsüzlüğe bulaşmadığını ispatlamak istiyorsa, bunu yüce divan önünde haykırabilir ve gerçek anlamda temize çıkabilir. TBMM onların mahkemede temizlenme, aklanma hakkını ellerinden almamalıdır. İsminde adalet olan bir partinin milletvekili yüce divan’dan korkmamalıdır. Hiç paralel falan da deyip kaytarmasınlar 17 üyenin 14 üyesini siz atadınız, onlar atanırken hepiniz oradaydınız!

Urfa donarken Kaçak Saray 10 Milyona ısınacak 

Erdoğan ve Davutoğlu hükümetleri tamamen içi boş sloganları, büyük yalanları durmadan tekrarlayarak insanların beynini yıkamakta, nazi taktiklerini olduğu gibi kullanmaktadır. Aynen istikrar sürsün, Türkiye büyüsün yalanında olduğu gibi. Urfalı burada soğukta donarken, Kaçak Saray’da lüzumsuz yapılan bin odasının ısıtması için 6 ayda 10 milyon TL ısınma harcaması yapacak.

– Gerçek işsizlik oranı yüzde 17,5 tam 5,5 milyon insan işsiz

– Her 5 gençten birisi işsiz

– Kadınlarımızın ise dörtte birinden fazlası işsiz (yüzde 26)

– Ülkenin dörtte biri açlık sınırının altında yaşıyor, 29 milyon yoksul var

– AKP’den önce Türkiye ortalama yüzde 5 büyüdü, son 7 yıldır yüzde 3,5

– 10 milyon emekli var bu ülkede bu hükümet onlara 24 tl maaş zammını yeterli gördü, bozdur bozdur harca günde bir simit parası bile değil

– IMF’ye borcumuzu ödedik diyorlar yalan! 90 yılda ülkede tüm hükümetler 2002 yılına kadar 130 milyar dolar dış borç bırakmış bu hükümete, onlar bu borcu 400 milyar dolara çıkardılar. 22 milyar dolar IMF borcunu ödesen kaç yazar?

– Bunlar yapan değil, satan hükümetlerdir. 1986-2015 arasında 65 milyar dolarlık satış yapılmıştır. Bunun 57 milyar dolarlık bölümünü AKP satmıştır. (yüzde 87)

– Kredi kartı borçları 2002 yılında 4,3 milyardı bugün 74,2 milyar tl.

– Batık tüketici kredisi borçları 2002 yılında 278 milyon tl, bugün 12,1 milyar tl (artış da 43 kat)

– Hükümet tarımla, Tarım Bakanı’nın soyadı kadar ilgileniyor. Çiftçi artık kendi buğdayını bile ekemiyor, israil’den avrupa’dan tohum alıp dikmek zorunda. Bakana et ithali için Fransa‘nın madalya verdiğini unutmayın!

– Türkiye artık Rusya’dan buğday, İngiltere’den arpa, Gürcistan’dan saman, Yunanistan ve Çin’den pamuk, Etiyopya’dan kuru fasulye, Kanada’dan yeşil mercimek, Bulgaristan’dan kurbanlık koyun, Meksika’dan angus ithal eder hale gelmiştir. (2013’te tarım-gıda ithaline 38 milyar tl ödendi).

– Yunanistan’da çiftçi mazota ötv ödemeyip 1,5 tl’ye tarlasını sürerken, Urfalı Mahmut hemşerim 4 tl’ye nasıl sürecek tarlayı da ekeceği pamuktan kar edecek? CHP’nin size sözüdür çiftçi kardeşim de aynen lüks yatta kullanılan ÖTV’siz 1,5 tl’lik mazotu kullanacak bak o zaman Urfa’da işsizlik kalıyor mu?

–  O zaman mevsimlik işçi sorunu da bitecek herkes doğduğu yerde karnını doyuracak.

– Mayınlı arazileri tarıma açacaklar, geçen sefer İsraile verilmesini biz önledik şimdi kime verecekleri belli değil, TÜRGEV bile alabilir! Temizlenecek verimli arazi niye Urfalı kardeşime verilmiyor soruyorum.

25 TL’ye sulanıyorsa niye 90 TL alınıyor?

Urfa’ya yatırım gelmiyor, çünkü doğru teşvik modeli yok ve elektrik kesintileri çok fazla fabrikasın buraya taşıyanlar da birer birer kapatıyor. Sulama kanalıyla tarlasını dönümü 25 TL’ye ödeyen köylümüz de var kendi kuyusundan masraf edip tarlasını sulayan ve devletin dönüme 90 TL aldığı yerler var böyle haksızlık olur mu?

Print Friendly, PDF & Email