Sosyalist Enternasyonal Başkan Yardımcısı, CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran’ın konuyla ilgili olarak bugün TBMM’ye sunuğu soru önergesi şöyle:

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA

Aşağıdaki sorularımın Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından yazılı olarak yanıtlanması için gereğini arz ederim.

14 Ocak 2015
Umut Oran
İstanbul Milletvekili

Fransız mizah dergisi Charlie Hebdo’ya geçen hafta yapılan silahlı baskın soncunda 12 kişi öldü 10 kişi yaralandı ve Paris’te insan hakları ve ifade özgürlüğünün önemini vurgulamak amacıyla gerçekleşen protesto yürüyüşüne siz de katıldınız. Protesto yürüyüşü için gittiğiniz Fransa’dan Fransızca twit atarak,“”Teröre karşı dayanışmayı göstermek için Paris’teyim” dediniz.

Cumhuriyet Gazetesi de Charlie Hebdo’nun bugün yayınlanan ve tüm dünyada 6 dilde 5 milyon adet basılan özel sayısından bazı kısımlarından derlediği 4 sayfalık bir seçkiyi Türkiye’de ek olarak verme kararını aldı ve bunu okurlarına duyurdu.
Bu kapsamda;

  1. Cumhuriyet’in yanı sıra birçok gazetenin basıldığı Hadımköy’deki DPC tesislerine bu geceyarısı 01.00 sıralarında 3’ü resmi 5’i sivil toplam 8 kişilik bir polis ekibiyle baskın yaparak, gazeteleri İstanbul ve çevresine dağıtmak üzere matbaadan çıkmaya hazırlanan kamyonları neden durdurdu? Polise bu talimatı veren kim ya kimlerdir, hangi makam bu talimatı vermiştir, yasal dayanağı nedir?
  2. CUMHURİYET GAZETESİNE YAPILAN BU BASKININ TALİMATINI PARİS’TEKİ PROTESTO YÜRÜYÜŞÜ SIRASINDA MI VERDİNİZ? Bu polis baskınından bilginiz var mıydı?
  3. Ellerinde herhangi bir mahkeme kararı olmaksızın polis hangi hakla gazetelere el koyarak dağıtımını 40 dakika boyunca engelleyebilmektedir?
  4. MAHKEME YA DA SAVCI KARARI OLMAKSIZIN POLİSİN FİİLİ OLARAK BASILMIŞ GAZETEYE EL KOYARAK DAĞITIMINI ENGELLEMESİ, SANSÜR DEĞİL MİDİR?
  5. Duruma müdahale eden DPC ve YAYSAT yetkilileri, kamyonlarda Cumhuriyet dahil olmak üzere farklı birçok gazete bulunduğunu belirterek, dağıtımın durdurulmasına ilişkin bir mahkeme kararı olup olmadığını sorması üzerine herhangi bir yargı kararı gösteremeyen polisler kamyondan aldıkları Cumhuriyet Gazetesi nüshasını basın savcısına gönderdiklerini bildirdi. Savcıya gönderilen nüshanın incelenmesinin ardından polis ekipleri saat 01.40 sıralarında kamyonların matbaadan çıkışına izin verildi. Bu durum basın-yayın özgürlüğüne müdahale değil midir?
  6. Cumhuriyet’e yönelik bu polis baskını “BASIN HÜRDÜR, SANSÜR EDİLEMEZ” düzenlemesini içeren Anayasa’nın 28. maddesine aykırı değil midir?
  7. Cumhuriyet gazetesine yönelik olası bir saldırıyı önlemek için gerekli güvenlik önlemlerini aldınız mı, güvenlik önlemi var ise arttırdınız mı?
Print Friendly, PDF & Email