CHP’li Umut Oran’ın “biber gazının ithali, kullanımı” yasaklansın yasa teklifinin TBMM Genel Kurul gündemine alınması önergesi AKP oylarıyla reddedildi. 

“Gezi Parkta 150 bin biber gazı kullanıldı, hükümet 2015 için 1 milyon 900 bin adet almak için ihale yaptı!” 

“Bir ülkedeki demokrasi, o ülkedeki TOMA ve biber gazı kapsülleriyle ters orantılıdır.”

ANKARA

Sosyalist Enternasyonal Başkan Yardımcısı, CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran’ın, Gezi Parkı protestoları sırasında yurttaşların biber gazı kapsülleri nedeniyle ölmesi, gözlerini kaybetmeleri üzerine hazırlayıp TBMM’ye sunduğu “biber gazının ithali ve kullanımı yasaklansın” yasa teklifi dün AKP oylarıyla TBMM Genel Kurulu’nda reddedildi. Gezi Parkta 150 bin biber gazı kullanıldığını, hükümetin 2015 için 1 milyon 900 bin biber gazı satın almak için ihale yaptığını anımsatan Umut Oran, “Bir ülkedeki demokrasi, o ülkedeki TOMA ve biber gazı kapsülleriyle ters orantılıdır” dedi.

AKP “biber gazına devam” dedi

TBMM İçtüzüğü’ne göre bir yasa teklifinin 45 gün içerisinde ilgili komisyonda görüşülmesi gerekiyor. Umut Oran, biber gazının yasaklanması yasa teklifi Mayıs 2013’ten bu yana TBMM İçişleri Komisyonu’nda görüşülmeyince, teklifin doğrudan Genel Kurul gündemine alınması için Meclis Başkanlığına başvurdu. Ancak teklifin gündeme alınması istemi, AKP oylarıyla reddedildi.
TBMM Genel Kurulu’nda dün akşam yapılan görüşmelerde Umut Oran, biber gazının yasaklanması gerektiğini şöyle anlattı:

Lokumcu, Birben, İstif’i anımsattı

Metin Lokumcu, 2011’de önceki Başbakanın Hopa ziyaretinde protesto sırasında yaşamını yitirdi, ölüm nedeni biber gazı. Çayan Birben, 28 Mayıs 2012 tarihinde Yalova’da bir kavgayı ayırmaya çalışırken polisin sıktığı biber gazı neticesinde fenalaştı yaşamını yitirdi, ölüm nedeni biber gazı. Mehmet İstif, Gezi eylemlerinde Mersin’de polisin 40 santim mesafeden ağzına sıktığı biber gazından dolayı dil kökü kanseri oldu, yaşamını yitirdi, ölüm nedeni biber gazı.

Gezi’de 150 bin biber gazı kullanıldı, 8 bin kişi yaralandı 

2006-2014 arasında Türkiye’de 8 genç biber gazından öldü, 146 genç yaralandı. Türk Tabipler Birliği bilgilerine göre sadece Gezi Parkı eylemleri sırasında 60’ı ağır 8 bin kişi yaralanırken, 104 kişi kapsüller nedeniyle kafa travması geçirdi, 11 kişi gözünü kaybetti ve 8 kişi yaşamını yitirdi. Gezi parkı eylemlerinde tam 150 bin biber gazı kullanıldı, bu o kadar büyük bir miktar ki emniyet yöneticileri bile ellerinde stok kalmadığı gerekçesiyle panik halinde ihale yapıp Örtülü Ödenekten binlerce yeni alım yaptılar.

Geçici körlük, nefes darlığı

Peki biber gazı, neden üretilir biliyor musunuz? ‘Kırmızı Şili Biberi’ ya da ‘Arnavut Biberi’ndeki ‘kapsaisin’ adlı maddeden üretilen bu gaz gözlerde kontrolsüz yaşarma ve geçici körlük, ciltte yanma ve acı hissi oluşturuyor, nefes darlığı ve öksürük yapabilen bir madde, kişiyi 45 dakika etkisiz hale getiriyor.

Gezi’de kullanılanın 12 katı bu yıl alınacak!

Üstelik biber gazı Türkiye’de üretilmiyor ithal ediliyor. 2000-2012 arasındaki toplam ithalat 600 tonu, harcanan para ise 21,5 milyon doları buldu. Türkiye, AKP sayesinde bu alanda da çağ atladı ve 2015 yılı içerisinde sadece Güney Kore’den toplam 55 milyon TL karşılığında 4 farklı boyutta 1 milyon 900 bin biber gazı fişeği, gaz bombası alımı için ihale yapıldı bile. İşte demokrasiyi getirdiğiniz durum bu: 12 yılda kullandığınız biber gazından fazlasını sadece bu yıl, 2015’te kullanacaksınız. Gezi park eylemlerinde 150 bin biber gazı kullanılırken, bu yıl 1 milyon 900 bin adet kullanacaksınız, gerçekten vahim!

TTB: #BiberGazıYasaklansın

Türk Tabipler Birliği biber gazının yasaklanması için araştırma başlattı ve cumartesi günü İstanbul Tıp Fakültesinde #BiberGazıYasaklansın sempozyumu düzenledi. Ölüm ve yaralanma vakalarına ait hazırladıkları 150 sayfalık bildiri özet raporu elimde sonuçlar korkunç.  Biber gazının masum bir şekilde söylendiği gibi sadece gözleri yakmadığı aynı zamanda akciğerlerde astım benzeri ciddi solunum yetmezliği sorunlarına yol açtığı, ciltte yanıklara ve ağrılı lezyonlara neden olduğu, kanserojen olabileceği ve psikolojik olarak ciddi panik ataklar, anksiyete ve post travmatik stres sendromuna yol açtığı bilimsel olarak ortaya çıkıyor. Ayrıca Rahmetli Metin Lokumcu örneğinde olduğu gibi kalp rahatsızlığı olan birisinde biber gazı ölümcül sonuçları tetiklemektedir.

Fransa yasakladı

1990’lı yıllardan beri polislerin dünya genelinde kullanmaya başladığı biber gazının yasaklanması için tüm dünyada çeşitli girişimler var. Tek bir eylemcinin ölümü üzerine Fransa’da yüksek basınçlı gaz bombası geçtiğimiz kasım ayından bu yana yasaklandı. Yargıtay da biber gazını TCK’ya göre silah olarak değerlendirmektedir, ‘ne var canım biraz sıksak’ diyemezsiniz. Avrupa İşkenceyi Önleme Komitesi’nin dışında AİHM’nin 4 ayrı kararında Türkiye uyarılıyor. Anayasamızın 56’ncı maddesine göre devletimiz herkesin hayatını, beden ve ruh sağlığı içerisinde sürdürmesini sağlamakla yükümlüdür.

Biber gazı için helikopter geliyor, benden uyarması

Hep beraber biber gazının kullanımını, ithalini yasaklamazsak benden uyarması emniyet Güney Afrika’dan ‘”The Skunk Riot Control Copter” isimli sekiz pervaneli minik helikopter almak üzere. Saniyede 20 paint ball mermisi ve 80 biber gazı kapsülü atan, dört bin kapsül kapasiteli bu araçla kaç kişinin canı daha yanar kaç evin direği çöker tahmin etmek bile istemiyorum.

Demokrasi ile TOMA_biber gazı ters orantılı 

Bir ülkedeki demokrasi, o ülkedeki TOMA ve biber gazı kapsülleriyle ters orantılıdır. Biber gazı masum değildir, kimyasal bir ajan ve öldürücü bir gazdır, yasaklanması gerekmektedir.

AKP’nin doktor vekilleri Hipokrat yemini etmedi mi?

Bizler, toplumun huzur ve refahını korumak için yekin etmedik mi? TBMM’de şu an 41 doktor 12 eczacı milletvekili var. Ben doktor çocuğuyum biber gazının ölümcül etkilerini duyunca irkiliyorum, AKP’deki doktorlar da Hipokrat’a yemin etmedi mi, insan yaşamının kutsallığına inanmıyor mu, gelin yasaklayalım bu öldürücü maddeyi.

Umut Oran’ın dünkü konuşma linki: www.youtube.com/watch?v=Hu7Jvk9B4Jo
Biber gazının yasaklanması teklifinin metni: www2.tbmm.gov.tr/d24/2/2-1601.pdf

Print Friendly, PDF & Email