Çalışma Bakanı Çelik, CNN Türk muhabiri Kenan Şener’in, Soma faciası sonrasında bölgeden yaptığı yayınlarda ortaya çıkardığı ve kullanım süresi 1998 yılında bitmiş, burun tıkaçları tahtadan, her tarafı paslanmış gaz maskeleri için “İthal edilenlerde denetim Ekonomi Bakanlığı yetkisinde” diyerek topu Bakan Nihat Zeybekçi’ye attı.

ANKARA

Soma maden faciası nedeniyle bölgeden yaptığı haberlerle birçok aksaklığı, eksikliği kamuoyuna mal eden CNNTÜRK Muhabiri Kenan Şener’in, TGC Sedat Simavi ödülünü aldığı çalışması Çalışma Bakanı Faruk Çelik tarafından görmezden gelindi. CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran’ın, görüntüleriyle sabit olan ve Soma’da madencilerin, son kullanım tarihi 1998 olan gaz maskeleri kullandığı, tıkaçları tahtadan ve her tarafı paslanmış bu maskelerin nasıl olurda denetlemelerde farkedilmediğine ilişkin önergesine Bakan Faruk Çelik, “İthal maskelerde denetim yetkisi Ekonomi Bakanlığında” yanıtını vererek topu Bakan Nihat Zeybekçi’ye atmakla yetindi.

paslı maske

Maden mevzuatı gelişmiş ülkelerle aynı imiş!

CHP’li Umut Oran’ın 16 Mayıs ve 24 Temmuz 2014 tarihli iki ayrı önergesine içeriksiz bir yanıt gönderen Çalışma Bakanı Faruk Çelik, “Maden İşyerlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği, maden mevzuatımızı AB ve gelişmiş ülkelerin mevzuatlarına eşdeğer hale getirilmiştir” dedi. Yönetmeliğin maske kullanımı ile ilgili maddelerini aktarmakla yetinen Bakan Faruk Çelik’in, maske denetimsizliği ile ilgili olarak topu Ekonomi Bakanı Zeybekçi’ye attığı şu yanıtı ise dikkat çekti:

İthal maskede yetkiyi Ekonomi Bakanı’na attı!

“Ülkemizde CE belgesine sahip olmayan kişisel koruyucu donanımların üretimi, kullanımı ve satışı yasaktır. Yurt içinde üretilen veya dağıtımı yapılan kişisel koruyucu donanımların denetimi Ekonomi Bakanlığının koordinasyonunda Bakanlığımızca gerçekleştirilmektedir. Yurt çapında planlı plansız denetimlerin yanı sıra şikâyet ve ihbar sistemimiz gelen ihbarlar da değerlendirilmektedir. Ancak yurt dışından ithal edilen ürünlerin denetimi Ekonomi Bakanlığınca yapılmaktadır.”

Oran: Mevzuat aynıysa sorun demek ki hükümetin kafasında

Bakan Çelik’ten gelen bu yazıya tepki gösteren CHP’li Umut Oran, şu açıklamayı yaptı:

“Mevzuat AB ve gelişmiş ülkelerle aynıysa demek ki sorun hükümetin kafasında. Bu paslı maskenin sorumlusu kim, nasıl aldı getirdi bunu kullanıyor, sen denetimde niye görmedin diye soruyoruz ama bakan can derdinde ‘yetki Ekonomi Bakanı Zeybekçi’de diyor! Bu işin peşini bırakmayacağım bakalım Nihat Bey ne yanıt verecek? Kaçış odaları neden madenlerde zorunlu değil, ABD’deki gibi galerilere kadar neden oksijen boruları çekilmiyor, neden yönetmeliği değiştirip 16 yaşını dolduran çocukların ağır işlerde çalıştırılmasının önünü açtınız sorularımızı ise sayın bakan görmezden gelmeyi tercih etmiş ama ben görmesini sağlayana kadar sürekli soracağım.”

Print Friendly, PDF & Email