– AKP döneminde Türkiye’yi küresel yolsuzluk sıralamasında tam 24 basamak yukarı taşıyan Recep Tayyip Erdoğan, “Yolsuzluğu babam yapsa cezalandırırım” sözünü hatırlıyor mu? 

– Erdoğan’dan devraldığı yolsuzlukları aklama işini aynen devam ettiren Davutoğlu, “Yolsuzluk yapanların ellerini kırarız!” sözünü yerine getirebildi mi? 

– Türkiye’nin G20’ye kara mizah örneği oluşturacak pozisyonunu son olarak Davutoğlu’nun Başdanışmanı Etyen Mahçupyan’ın yolsuzluk itirafı da perçinlemiştir. 

ANKARA

Uluslararası Şeffaflık Örgütü’nün, Dünya Yolsuzluk Algı Endeksi 2014 raporunda Türkiye’nin 11 basamak düşmesini değerlendiren CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, “AKP’nin yeni Türkiye’si dünya yolsuzluk liginde basamakları zıplayarak çıkıyor. AKP döneminde Türkiye’yi küresel yolsuzluk sıralamasında tam 24 basamak yukarı taşıyan Recep Tayyip Erdoğan, “Yolsuzluğu babam yapsa cezalandırırım” sözünü hatırlıyor mu? Erdoğan’dan devraldığı yolsuzlukları aklama işini aynen devam ettiren Başbakan Ahmet Davutoğlu, “Yolsuzluk yapanların ellerini kırarız!” sözünü yerine getirebildi mi? Türkiye’nin G20’ye kara mizah örneği oluşturacak pozisyonunu son olarak Davutoğlu’nun Başdanışmanı Etyen Mahçupyan’ın yolsuzluk itirafı da perçinlemiştir. Davutoğlu önce Başdanışmanını ikna etsin” diye konuştu.

Moody’s raporunu da etkiler

Yazılı açıklama yaparak yolsuzlukta Türkiye’nin içine düştüğü durumu değerlendiren CHP’li Umut Oran, “Küresel yolsuzlukta bu yılki 11 basamaklık sıçrama ile birlikte 12 yıllık AKP iktidarı döneminde Türkiye yolsuzluk liginde toplam 24 basamak yükselmiş oldu. Moody’s’in yarın açıklanması beklenen Türkiye’ye ilişkin kredi notu ve görünüm değerlendirmesinde Türkiye için “risk” faktörü saydığı ayyuka çıkmış yolsuzluk olgusunun önemli bir unsur olması kaçınılmaz” dedi.

Uluslararası Şeffaflık Örgütü tarafından 1995’ten bu yana  düzenli olarak yayımlanan Yolsuzluk Algısı Endeksi’nde, çek temiz ülkelere 100 puan; yüksek yolsuzluk yaşanan, kirli ülkelere ise sıfır puan verdiğini anımsatan Oran, 2014’te Türkiye’nin 50 puandan 45’e düştüğünü, böylece yolsuzlukta Türkiye’nin 11 basamak yükseldiğini anımsattı.

Babası yapsa cezalandıracak, yolsuzluk yapan eller kırılacaktı…

AKP öncesi; 2002 yılında aynı endekste 40. sırada yer alan Türkiye’nin, şimdi 64. Sırada olduğunu belirten Umut Oran, “Belediye başkanlığı döneminde ‘Yolsuzluğu babam yapsa cezalandırırım!’ diyen Recep Tayyip Erdoğan, 12 yıllık başbakanlığı döneminde Türkiye’yi yolsuzlukta tam 24 basamak yukarı taşıdı. AKP kongresinde, ‘Yolsuzluk yapanların gerekirse ellerini kırarız’ diyen Başbakan Ahmet Davutoğlu da Erdoğan’dan devraldığı yolsuzlukların aklanması görevini aynen devam ettiriyor” dedi.

Sen hasıraltı etsen de dünyanın gözünden kaçmıyor!

Rapora göre Türkiye’ye ilişkin yolsuzluk algısının bu denli kötüleşmesinin nedeninin 17-25 Aralık soruşturmalarıyla ortaya çıkan, tarihin bilinen en büyük yolsuzluk iddiaları olduğunu vurgulayan Oran, “Raporda siyasal olarak sağlam temeli olmayan ülkelerde yolsuzluğun artış gösterdiğine dikkat çekilerek, ‘Bu tür ülkelerde basın özgürlüğü kısıtlamaları en yüksek oranda; şeffaf para akışı ve finansal güçlü kontrol ve karar mekanizmasının ise en alt düzeyde olduğu saptanmıştır’ tespiti, tam da Türkiye’yi anlatıyor” dedi.

AKP, iktidar imkânlarını zenginleşme aracı olarak kullandı

AKP döneminde siyasallaşan bürokrasinin ülkeyi yolsuzluk bataklığına sapladığını, Türkiye siyaset kaynaklı yolsuzluklarda dünyada öne çıktığını belirten Umut Oran, “Yolsuzluk yapanlar ve yandaşlara ısrarla işletilmeyen kamusal denetim, muhalif görülenlere karşı silah olarak kullanıldı. İktidar kaynaklı yolsuzluklar tavan yaptı. Yandaş kayırmacılığı öne çıkarken AKP, hukuk ve demokrasi teamüllerini çiğneyerek, iktidar imkânlarını kendisi ve çevresini zenginleştirme aracı olarak kullandı” diye konuştu.

Davutoğlu önce Başdanışmanı Mahçupyan’ı ikna etsin 

Başbakan Davutoğlu’nun öncelikle “AKP iktidarı, yolsuzlukların kaynağı ve parçası değilse, yolsuzluktan beslenmiyorsa, ‘yolsuzluk yapanların elini’ kırabilir mi? Yolsuzluk yapanlar ‘babası dahi olsa’ cezalandırabilir mi?” sorularına yanıt vermesini isteyen Umut Oran, açıklaması şöyle:

“Komşularla sıfır sorun deyip dış politikayı içinden çıkılmaz hale getiren Erdoğan-Davutoğlu ikilisi, yolsuzlukla mücadelede ne söylediyse tersini yapmış, ayakkabı kutuları, bakan çocuklarının evlerinden çıkan devasa para kasaları ve sabahlara kadar sıfırlanamayan milyar eurolarla stratejik yolsuzluk dalgasında hem kendilerini hem koca ülkeyi batırmışlardır. G20’de dönem başkanlığını Türkiye, Davutoğlu yapacak ve güya yolsuzlukla mücadele edecekler… Türkiye’nin G20’ye kara mizah örneği oluşturacak pozisyonunu son olarak Davutoğlu’nun Başdanışmanı Etyen Mahçupyan’ın yolsuzluk itirafı da perçinlemiştir. Evet, Türkiye’de yolsuzlukta öyle bir noktaya gelmiştir ki yolsuzluk pisliğine bulaşmamış AKP üyeleri dahi bu durumdan yakınmaktadır.”

Basın Açıklaması:
DUNYA-YOLSUZLUK-LIGINDE-BASAMAKLARI-ZIPLAYARAK-CIKAN-YENI-TURKIYE-2-1

Print Friendly, PDF & Email