2015’te kriz, savaş hali mi bekleniyor ki Erdoğan Bakanlar Kuruluna başkanlık edecek?

Erdoğan başkanlığındaki Bakanlar Kurulunda alınacak bir kararın suç olması halinde kim sorumlu olacak?

ANKARA

12. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, 2015’ten itibaren Bakanlar Kurulu’na başkanlık edeceğini açıklaması konunun anayasal boyutu ile ilgili tartışmaları yeniden canlandırdı. CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, Başbakan Ahmet Davutoğlu’na, “Bakanlar Kurulu’na başkanlık etmesi için Cumhurbaşkanı’ndan herhangi bir talepte bulundunuz mu? Sizin talebiniz olmadan bu durumun yaşanması teamüllere uygun mudur? Talebiniz yoksa Erdoğan yetki gaspı yapmış olmayacak mı? 2015’te kriz, savaş hali mi bekleniyor ki Erdoğan Bakanlar Kuruluna başkanlık edecek? Cumhurbaşkanı’nın anayasal ‘sorumsuzluğu’ karşısında Erdoğan başkanlığındaki Bakanlar Kurulunda alınacak bir kararın suç olması halinde kim sorumlu olacak?” diye sordu.

Erdoğan’ın sözlerini anımsattı

CHP’li Umut Oran, konuyla ilgili olarak Başbakan Davutoğlu’nun yanıtlaması istemiyle soru önergesi hazırlayarak TBMM’ye sundu. Oran, önergesinde, “12. Cumhurbaşkanı, 22 Kasım 2014 tarihinde uçağındaki gazetecilere, “Cumhurbaşkanı olarak Anayasal yetkileri kullanmamak diye bir şey olmaz. İnşallah o yetkiyi de (bakanlar kurulunu toplamak) kullanacağız. İnşallah 2015’e de öyle gireriz” açıklamasını yaptığını kaydetti.

Erdoğan’ın, 4 Ağustos 2014’te, “Kabine diyelim ki, haftada bir, 15’te bir toplanır da siz de böyle ayda bir böyle bir toplantıya katılırsınız”, 21 Temmuz 2014’te ise “Başbakanla, Bakanlar Kurulu’yla konuşur, görüşürüz, belli aralıklarla toplanılır” açıklamalarını yaptığını da anımsatan Umut Oran, Davutoğlu’na şu soruları yöneltti:

Davutoğlu talep etmediyse yetki gaspı olmayacak mı?

– Bakanlar Kurulu’na başkanlık etmesi için Cumhurbaşkanı’ndan herhangi bir talepte bulundunuz mu? Siz talepte bulunmadan Cumhurbaşkanı’nın Bakanlar Kurulu’na Başkanlık etmesi teamüllere uygun mudur? Bu durumda yetki gaspı yaşanmış olmayacak mı?

‘Başkanlık’ istisnai bir yetki değil mi?

Anayasa’nın 104/b maddesinde, “Gerekli gördüğü hallerde Bakanlar Kuruluna başkanlık etmek veya Bakanlar Kurulunu başkanlığı altında toplantıya çağırmak” denilmesi karşısında Cumhurbaşkanı’na tanınan bu yetki istisnai bir yetki değil midir? Bu durum sadece savaş, kriz, bunalım, olağanüstü durumlar için öngörülmüş bir yöntem değil midir? 

2015’te savaş ya da kriz mi var?

– Türkiye 2015 yılında büyük bir krize, olağanüstü günlere mi geçiş yapacaktır ki Cumhurbaşkanı’nın, Bakanlar Kurulu’na başkanlık etmesi gündeme gelecektir?

Ayda bir mi toplanacak?

– 12. Cumhurbaşkanı, mevcut bakanlar kurulu ile ayda bir rutin toplantılar mı yapacak? Bu konuyu kendisi ile hiç görüştünüz mü? Bunu size ne zaman bildirdi?

Anayasal ‘sorumsuzluk’ ne olacak?

– Anayasa’nın, Cumhurbaşkanı’nın sorumsuzluk hâli”ni düzenleyen 105. Maddesinde yer alan “Cumhurbaşkanının resen imzaladığı kararlar ve emirler aleyhine Anayasa Mahkemesi dâhil, yargı mercilerine başvurulamaz” hükmü karşısında Bakanlar Kurulu’na başkanlık ettiği toplantılarla ilgili hukuki sorunlara yol açılmış olmayacak mı?

– Cumhurbaşkanı’nın başkanlığında, sizin katılımınızla Bakanlar Kurulunda alınacak bir kararla ilgili ceza veya hukuk davası gündeme gelmesi halinde sorumlu kim olacaktır?

Gül ve Sezer toplamadı, Demirel veda ederken kullandı

– 11. Cumhurbaşkanı Sn. Abdullah Gül ve 10. Cumhurbaşkanı Sn. Ahmet Necdet Sezer’in hiç kullanmadığı, 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in ise jest amacıyla sadece görev süresinin bittiği gün sembolik olarak Başbakan Bülent Ecevit’in yönetimindeki Bakanlar Kurulu’nun 35 dakikalık bölümüne başkanlık ettiği bilgileri doğru mudur?

Turgut Özal toplardı

– 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın, Yıldırım Akbulut döneminde zaman zaman kullandığı Bakanlar Kurulu’na başkanlık etme yöntemi neden yeniden gündeme getirildi?

– Parlamenter sistemlerde cumhurbaşkanının rutin olarak bakanlar kuruluna başkanlık ettiği bir ülke örneği var mıdır?

Print Friendly, PDF & Email