Kendisi de eski futbolcu olan CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, son milli maçla da ortaya çıkan ve aslında AKP döneminde giderek artan şiddet olayları, yandaşlık nedeniyle yaşanan usulsüzlükler ve kabul edilmesi zor kimi olayları TBMM gündemine taşıdı. Umut Oran, futbol için araştırma komisyonu kurulması amacıyla TBMM’ye başvurdu.

AKP ile liyakat başarı değil partizanlık başladı

Umut Oran, araştırma önergesinde şunları kaydetti:

Geçmişi 1905 yılına kadar uzanan Türk futbolu, 2002 yılında milli takımıyla Dünya üçüncülüğüne kadar yükselmiş başarı dolu bir geçmişi barındırmaktadır. Ancak 2002 yılından sonra iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi’nin liyakat ve başarı yerine siyasi görüşe, partiye yakınlıklarına bakarak yaptığı atamalar ve oluşturduğu milli takımlar nedeniyle sürekli bir başarısızlık sarmalına düşülmüştür. Hak etmeyen, birikimi yeterli olmayan insanların getirildiği konumlardaki icraatları nedeniyle doping de dahil olmak üzere son yıllarda maalesef Türk sporu utanç verici gelişmelere de sahne olmuş, büyük cezalar almıştır.

Her spor federasyonunun her türlü yönetim seçimine iktidar tarafından müdahale edilmiş, iktidarı benimsemeyen en ufak eleştiri yönelten isimlerin buralarda temsil edilmemesi için yoğun çaba gösterilmiştir. Hükümete yakın isimler aynı anda birçok görevi birden yürütmektedir.

TFF Başkanvekili Baykan’da koltuk çok

Bu kapsamda Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) da hükümetin baskısından nasibi almıştır, almaktadır. TFF Başkanvekili Mehmet Baykan da halen bu görevinin yanı sıra Spor Genel Müdürlüğü, Türkiye Amatör Spor Kulüpleri Konfederasyonu Genel Başkanlığı, Sportif Değerlendirme ve Geliştirme Kurulu Başkanlığı yürütmektedir. “Özerk spor yönetimi” anlayışı açısından bu görevlendirmeler dikkat çekicidir.

Erdoğan’ın hemşehrisi Gümüşdağ’ın önü açılıyor

Benzeri biçimde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kayınbiraderi olan Hasan Gülbaran’ın kızı ile evli olan Göksel Gümüşdağ da futbol ligi havuz sistemini yöneten Türkiye Kulüpler Birliği Vakfı’nın Başkanlığına getirilmiştir. Müge Gümüşdağ, Tayyip Erdoğan’ın Başbakanlığı döneminde Dolmabahçe Ofisi’ndeki Özel Kalem Müdürlüğünü yapacak kadar kendisine yakın bir isim, hemşehrisidir.

AKP döneminde Erdoğan’a yakın isimler, kulüpler sürekli yükselmiştir, kazara eleştirmiş olanlar ise sürekli sorunlarla boğuşmaktadır. Sırf bu nedenle İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin yaptırdığı Başakşehir Fatih Terim Stadyumunun, İstanbul’un 39 ilçesi varken Başakşehir’e devredilmesi de dikkat çekmiştir. Bugün futbol camiasında Erdoğan’ın ve dolayısıyla Göksel Gümüşdağ’ın izni, bilgisi olmadan adeta tek bir adım dahi atılamamaktadır.

Passolig, Çalık’ın Aktifbank’a verildi 

AKP iktidarı sporu kontrol altında tutmak ve aleyhine tek bir tezahürat yapılmasını dahi önlemek adına Passolig uygulamasını da başlattı. Bugün gelinen noktada neredeyse tüm kulüplerin karşı çıktığı passolig uygulaması nedeniyle süper lig maçları dahi boş tribünlere oynanmaktadır. Futbol seyircisinin en büyük zevkini elinden alan passolig nedeniyle, bu yılki Galatasaray-Fenerbahçe derbisine gelen seyirci sayısı 30 bine düştü. Oysa geçen yıl passolig öncesi oynanan maçta seyirci sayısı 47 bin kişiye ulaşmıştı. Küfür ve şiddeti önleme amacıyla getirildiği öne sürülen passolig’de dahi yandaşlık devreye girmiştir. Recep Tayyip Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak’ın o dönem CEO’luğunu yaptığı Çalık Grubuna ait olan Aktifbank Passolig için devreye sokulmuş, ihale yapılmadan doğrudan işi almışlardır. S&P’nin 1,3 milyar dolarlık kısa vadeli borcu nedeniyle yatırım yapılabilir seviyenin altı basamak altında olduğunu raporladığı Aktifbank’ın likit akışını canlandırmak için cansuyu olarak passolig getirilmiştir. Halen spor kulüplerinin TFF’ye de geçen hafta yeniden ilettiği turnike yetersizliği, passolig kartıyla birlikte kredi-banka kartı çıkartılma zorunluluğu, teknik aksaklıklar ve yetkili sayısının azlığı gibi şikayetleri bulunmaktadır.

Kazakistan maçında da ortaya çıktı

Bütün bu hengame içerisinde A Milli Takımımız da 1990’daki 5-0’lık mağlubiyetin ardından bu yıl da EURO 2016’da grup elemelerinin ilk maçında İzlanda’ya karşı 3-0 yenildi. 24 yıl sonra en kötü başlangıcı yapan takımımız, 2 milyon euro ödenerek ayarlanan Brezilya Milli Takımı ile yaptığı gösteri maçında da 0-4 yenilerek hezimete uğramıştır. 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası Elemeleri A Grubu’nda 16 Kasım 2014’te oynanan Kazakistan milli maçını 3-1 alarak moral bulmuştur. Ancak bu kez de saha içinde ve dışında birtakım olaylar, küfürleşmeler yaşanmış, gazeteciler darp edilmiştir.

Daha büyük olayları önlemek için futbolu araştıralım

Tüm bu nedenlerle, TBMM İçtüzüğü’nün 104 ve 105’nci maddeleri uyarınca, özellikle Türk futbolunun içine düştüğü mali darboğazının aşılması, parti yandaşlığı nedeniyle yapılan akıl almaz yanlışların saptanması, boğazından evinin rızkından keserek bilet alıp maç izlemeye giden milyonlarca insanın yeniden futbol sevgisi heyecanını yaşaması, toplumun her kesiminde yaşanan kutuplaşma sorununun en azından futbol takımı ve seyircisi arasında en aza indirilmesi mümkünse yok edilmesi, milli maçlarda yaşanan disiplinsizlik ve başıbozukluğun yok edilmesi, sonu kötü olaylarla bitecek büyük olumsuz gelişmeleri yaşanmasının önlenmesi, acilen duruma müdahale edilmesi amacıyla özelikle futbol sektöründe her türlü incelemeyi yaparak, alınması gereken önlemleri saptayacak bir araştırma komisyonu kurulması için gereğini saygılarımla arz ederim.

Araştırma Komisyonu İstemi:

futbol-arastirma-1-1

Print Friendly, PDF & Email