“Çözüm süreci çalışmaları şeffaf şekilde, kamuoyu bilgisi dahilinde yürütülüyor!” 

Davutoğlu adına Org. Özel’e tekzip Arınç’tan geldi 

Oysa Org. Necdet Özel ise, “Çözüm sürecine ilişkin yol haritasını bilmiyoruz. O çalışmanın içinde yokuz” diyerek yakınmıştı.

ANKARA

AKP’de dahi çok az sayıda kişinin bildiği ve 2 yılı aşkın bir süredir büyük gizlilik içinde yürütülen “çözüm” süreci için Genelkurmay Başkanı Org. Necdet Özel bile, “Çözüm sürecine ilişkin yol haritasını bilmiyoruz. O çalışmanın içinde yokuz” açıklamasını yapmasına karşın, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, “Çözüm süreci çalışmaları şeffaf şekilde, kamuoyu bilgisi dahilinde yürütülüyor!” açıklamasını yapmaktan çekinmedi.

Genelkurmay Başkanı Org. Necdet Özel 30 Ağustos Zafer Bayramı resepsiyonunda “Çözüm sürecine ilişkin yol haritasını bilmiyoruz. O çalışmanın içinde yokuz. Sadece basından okuyoruz. Kırmızı çizgilerimiz aşılırsa gerekeni söyleriz… Paralel yapı için MİT’ten belge istedik gelmedi” açıklamasını yapmış, CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran da konuyu TBMM’ye taşımıştı.

Çalışmalar şeffaf yürütülüyormuş!

Umut Oran’ın, Başbakan Ahmet Davutoğlu’na yönelttiği soru önergesine Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç şaşırtıcı bir yanıt gönderdi. 16 Temmuz 2014’te Resmi Gazete’de yayımlanan. “Terörün Sona Erdirilmesi ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesine Dair Yasa” ve 1 Ekim’de yürürlüğe giren çalışma esaslarının yayımlandığını anımsatan Arınç, “Kanun ve esaslar uyarınca ‘çözüm süreci’ ile ilgili çalışmalar şeffaf bir şekilde, kamuoyunun bilgisi dahilinde yürütülmektedir” dedi.

Oran: O kadar şeffaf ki Genelkurmay dahi bilmiyor

Arınç’ın bu yanıtını eleştiren Umut Oran, “Arınç 76 milyonunu gözünü içine baka baka bu yanlış yanıtı göndermekten çekinmiyor helal olsun kendisine! Evet çözüm sürecini o kadar şeffaf yürütüyorlar ki Genelkurmay Başkanı dahi bilmiyor. Demek ki Arınç’a göre kamuoyunun bildiklerini (!) dahi takip edemeyen bir Genelkurmay var karşımızda” diye konuştu.

Arınç geçen ay da “içinde ne var diye sormayın” demişti!

Oysa aynı Arınç, 10 Eylül 2014’te gerçekleştirilen Bakanlar Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada “Yol haritası nedir, hangi tarihte açıklanacaktır, içinde ne vardır bunları sormayınız. Bunları kimse de söylemez” demişti.

İmralı’da PKK elebaşısı Abdullah Öcalan ile doğrudan görüşmeler yapan hükümetteki az sayıda isim ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın temasları hakkında CHP, MHP ve çok sayıda AKP’liye bilgi verilmezken süreç büyük gizlilik içinde götürülmesine rağmen Arınç’tan gelen bu yanıt şaşkınlık yarattı. 

İşte yanıtsız kalan sorular

Arınç’ın, İçtüzüğe aykırı olduğunu savunduğu şu sorulara yanıt vermemesi ise dikkat çekti:

“Hükümetinizin yıllardır kapalı kapılar ardında ve TBMM’yi dahil etmeden, muhalefete bilgi vermeden yürüttüğü “çözüm sürecini” kaç kişi bilmektedir? Dışişleri Bakanı iken siz de bu sürece dahil miydiniz? Başbakanlık makamı nezdinde PKK halen bir terör örgütü müdür? Başbakanlık PKK’yı bir terör örgütü olarak görüyorsa ulusal savunmanın başındaki Genelkurmay Başkanlığı’nın çözüm süreci hakkında bilgisinin bulunmaması nasıl mümkün olmaktadır? “Çözüm süreci” hakkında Genelkurmay Başkanı’nı hangi aşamada bilgilendireceksiniz? Genelkurmay Başkanı’nın sözünü ettiği “kırmızı çizgiler” nedir, bu kırmızı çizgiler aşıldı mı? “Kırmızı Çizgiler” hakkında hangi plan ve uygulama kararları aldınız?”

 Soru Önergesi;
www.tbmm.gov.tr/develop/owa/yazili_sozlu_soru_sd.onerge_bilgileri?kanunlar_sira_no=164989

Print Friendly, PDF & Email