Geçmişi on yıllar öncesine dayanan GAP. hükümetin rant yaratacak projelere öncelik vermesi nedeniyle ağır aksak işliyor. Projede öngörülen sulama şebekesinin yüzde 17’si tamamlandı. Tamamlanan 16 barajda tutulan su araziye verilemiyor. Bölgede işsizlik Türkiye ortalamasının yaklaşık 5 puan üzerinde seyrediyor. 
CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran‘ın araştırmasına göre AKP; ülke kalkınması, sosyal barış ve huzur bağlamında kalıcı yararlar sağlayacak uzun soluklu GAP yerine, kısa vadede canlılık yaratacak inşaat, toplu konut, duble yol, köprü gibi rant projelerine ağırlık vermeyi tercih ettiği için GAP bugün arzulanan noktaya varamadı.
Umut Oran, “Bölge için hayati ve önemli bir proje olarak lanse edilen GAP’a ilişkin AKP son 12 yıl boyunca hedefleri yeniledi, güncelledi ama dikkate ve ciddiye almadı” dedi. Bölgede barışın yolunun GAP’ta iş ve aştan geçtiğini dile getiren Oran, bölgede kanayan bir yara olduğunu ve bu yaranın tek ilaçla tedavi edilemeyeceğini vurgulayarak “Hükümet bu kanayan yarayı kültürel haklar ve kimlik üzerinden iyileştirmeye çalışıyor ama çözüm tek ilaçta değil. Çözüm için bu gerekli ancak yeterli değil, çözümün ikinci ayağı sosyal devlet olmaktan geçiyor. Sosyal devleti de ekonomik kalkınma ile tamamlamak gerekiyor. 
 
 
cum1
 
cum2

Print Friendly, PDF & Email