TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA 

Aşağıdaki sorularımın Ekonomi Bakanı Sn. Nihat Zeybekçi tarafından yazılı olarak yanıtlanması için gereğini arz ederim. 15.10.2014

 

    Umut Oran
İstanbul Milletvekili
 

Ülkemizi ziyaret eden Amerikan Ticaret Bakanı Penny Pritzker ile 2 Ekim 2014 tarihinde bir görüşme yaptığınız bilinmektedir. Bu görüşme kapsamında:

  1. Amerika’nın çeşitli ülkeler ve ülke gruplarıyla imzaladığı birçok Serbest Ticaret Anlaşması (STA) bulunmaktadır. Ülkemizin dışında kaldığı bir AB-ABD arasındaki Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı Anlaşması imzalanıp hayata geçirilirse, bugün Amerika karşısındaki durumumuz gibi, ABD ile anlaşması bulunan bütün o ülkeler, AB ile Gümrük Birliği anlaşmamız nedeniyle bize mal satarken AB-ABD arasındaki gümrük avantajlarından yararlanacaklar. Biz o ülkelere mal satarken ise üçüncü ülke muamelesiyle yüksek gümrük vergileri ve duvarlarıyla karşılaşacağız. Bize 20 milyar dolar zarar vereceği öngörülmektedir. ABD Bakanı ile görüşmenizde bu konu da gündeme geldi mi, nasıl bir iyileştirme projesi için karar aldınız?
  1. Türkiye, Amerika dış ticareti 2000 yılından bu yana hızla bizim aleyhimize gelişmektedir. İhracatımızın ithalatı karşılama oranı yüzde 100’e varan gerilemesi bunu ortaya koymaktadır. Amerikalı muhatabınız ile bu olumsuz tabloyu ortadan kaldırmak, ticaretimizi dengeli kılmak, ABD’ye ihracatımızın artmasını sağlamak için herhangi bir çalışmanız yaptınız mı?
  1. AB-ABD Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı Anlaşmasıyla ABD ile dış ticaretimiz daha da kötüye gidecektir. Bu tabloyu olumlu yönde değiştirecek somut ne gibi önlemler üzerinde anlaşmaya vardınız?
  1. Amerika’nın Türk tekstilcilerine ve demir çelikçilerine zaman zaman uygulamaya çalıştığı anti damping ve kota uygulamalarına bundan sonra başvurulmayacağı, tarife dışı engeller çıkarılmayacağı sözü Amerikan Ticaret Bakanı’ndan alınmış mıdır?
Print Friendly, PDF & Email