CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, IŞİD nedeniyle Irak’a yapılan ihracatın 1 milyar dolardan 569 milyon dolara gerilemesi karşısında ne gibi önlemler alınacağı, TIR şoförlerinin güvenliğinin nasıl sağlanacağı sorusuna, Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, yurttan çıkış yapan TIR şoförlerinin GSM numalarının kaydını tutmaya başladıklarını bildirmekle yetindi.

İlgili Önerge;

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA 

Aşağıdaki sorularımın Gümrük ve Ticaret Bakanı Sn. Hayati Yazıcı tarafından yazılı olarak yanıtlanması için gereğini arz ederim. 08.08.2014

Umut Oranİstanbul milletvekili
  1. Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütünün Erbil’e kadar dayanması Türkiye ile olan ticareti de olumsuz etkilemiştir. Bölgede faaliyet gösteren 2 bin şirketimiz de bu koşullardan olumsuz etkilenmiştir. Irak’a karayolu ile yapılan sevkiyatlarda yaşanan güvenlik sorununu nasıl aşacaksınız? Bu konuda alınmış bir karar var mı?
  2. Mayıs ayında 1 milyar dolar ihracat yaptığımız Irak’a Temmuz ayı ihracatımız 569 milyon dolara gerilemiştir. Çatışmaların şiddetlenmesi ve Kuzey Irak’ın daha fazla zarar görmesi halinde tüm ticaretin durma noktasına gelme olasılığı karşısında hükümetiniz önlem aldı mı, bunlar nelerdir?
  3. Türk TIR’larının yaklaşık 3 aydır Bağdat ve Basra gibi güneydeki merkezlere farklı yollarla ulaştığı ve bazı şirketlerin ise IŞİD terör örgütüne haraç vermek zorunda kaldığı bilinmektedir. Hükümetiniz bu duruma neden sessiz kalmaktadır, bunu nasıl önleyeceksiniz?
  4. Son verilere göre 1.5 milyon nüfuslu Erbil’de yaklaşık 200 bin Türk vatandaşının yaşadığı tahmin edilmektedir. Bölgede yaşayan vatandaşlarımızın can ve mal güvenliği nasıl sağlanmaktadır? Irak’taki son gelişmelerin ardından sınır kapılarında herhangi bir kısıtlama yapıldı mı?

Gelen cevap:
www2.tbmm.gov.tr/d24/7/7-49818c.pdf

Print Friendly, PDF & Email