Başkent Ankara’nın en işlek caddesi Turan Güneş’te güpegündüz dün yaşanan olayda, Kuveyt Büyükelçiliği personelinin Pilot Yarbay Hakan Karakuş’u darp etmesi CHP tarafından TBMM gündemine taşındı.

CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, Dışişleri ve İçişleri bakanına iki ayrı soru önergesi yönelterek Kuveytli diplomatların “persona non grata” (istenmeyen kişi) ilan edilerek sınır dışı edilip edilmeyeceğini açıklamalarını istedi.

Oran, önergesinde Ankara Çankaya’daki Turan Güneş Bulvarı üzerinde içinde 4 kişinin bulunduğu Kuveyt Büyükelçiliği’ne ait 06 CD 3596 plakalı resmi araç, içerisinde NATO’da görevli F-16 pilotu Hava Pilot Kurmay Yarbay Hakan Karakuş, eşi ve 6 günlük çocuğunun bulunduğu aracı sıkıştırması sonucunda yaşanan kavgada diplomatik araçtan inen 4 kişinin Yarbay Hakan Karakuş’u öldüresiye dövdüğünü anımsattı. Vatandaşların müdahalesi üzerine Kuveytliler’in bir bankaya sığındığını ve daha sonra polis aracıyla oradan uzaklaştırıldığını belirten Umut Oran, Dışişleri ve İçişleri bakanlarına şu soruları yöneltti:

Kuveyt Askeri Ataşesi de mi saldırdı?

– Bu vahim olayla ilgili olarak Kuveyt nezdinde hangi girişimlerde bulundunuz, sonucu ne oldu?

– Saldırganlardan birisi Kuveyt’in Ankara’daki Askeri Ataşesi Emad Almohaid midir?

Türk şoför Selahattin hakkında ne yapıldı?

– Kuveyt Büyükelçiliği aracının Türk şoförü Selahattin A. isimli kişi midir?  Yarbay Karakuş’u dövenlerden birisi olduğu belirtilen Türk şoför Selahattin A. gözaltına alınıp sorgulandı mı, hakkında adli işlem başlatıldı mı?

Bu diplomatları sınır dışı etmeyecek misiniz?

– Başkent Ankara’da güpegündüz dokunulmazlık zırhına bürünerek şehir eşkıyalığı yapan Kuveytli 4 saldırganın açık isimleri nedir, bunlardan kaçı diplomatik personeldir, bu kişileri istenmeyen adam (persona non grata) ilan ederek sınır dışı etmeyecek misiniz?

Kuveyt büyükelçiliği 5 yılda kaç olaya karıştı?

– Kuveyt Büyükelçiliği personelinin, diplomatlarının daha önce de benzeri birçok adli olaya yol açtığı haklarında hiçbir işlem yapılmadığı bilgisi doğru mudur?

– Son 5 yıl içinde Kuveyt Büyükelçiliği’nin Türk personelinin yanı sıra Kuveytli diplomat ve büyükelçilik CD plakalı araçlarının karıştığı olaylar, trafik kazaları kaç adettir, gerçekleştiği tarihler nedir? Her bir olay hakkında hangi işlemi yaptınız?

Print Friendly, PDF & Email