CHP Sordu: 7. Kolordu Komutanlığı da taşınacak mı?

ANKARA

Diyarbakır 2. Hava Kuvvet Komutanlığı’nın, Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kararıyla lağvedilmesi üzerine CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’a, “Komutanlık, Türk Bayrağının indirilmesi ve Uludere bombalaması nedeniyle mi kapatıldı? 7. Kolordu komutanlığı da taşınacak mı? Komutanlık arazisi ve pistler sivil uçuşlara mı açılacak? Kapatma kararı, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay’ın sözünü ettiği ‘somut adım’lardan birisi midir?” diye sordu.

CHP’li Umut Oran, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’ın yanıtlaması istemiyle hazırladığı soru önergesini TBMM’ye sundu. Oran önergesinde, YAŞ’ın 4 Ağustos 2014 tarihli son toplantısında alınan karar uyarınca Diyarbakır 2. Hava Kuvvet Komutanlığı lağvedilerek, tüm faaliyetleri Eskişehir’de yeni kurulan Muharip Hava Kuvveti ve Hava Savunma Komutanlığı’na devredildiğini anımsattı. Oran’ın Bakan Yılmaz’a yönelttiği sorular şöyle:

Kapatma nedeni Türk Bayrağının indirilmesi mi?

“- Diyarbakır 2. Hava Kuvvet Komutanlığı’nın lağvedilmesinde, 8 Haziran 2014 tarihinde bu komutanlığın nizamiyesinde bulunan gönderdeki Türk Bayrağının indirilmesinin de etkisi var mıdır? Komutanlık nizamiyesindeki Türk Bayrağının bir gösterici tarafından indirilerek yere atılması nedeniyle mi Diyarbakır 2. Hava Kuvvet Komutanlığı lağvedildi?

Uludere yüzünden mi?

– Şırnak’ın Uludere İlçesinin Irak sınırı tarafında 28 Aralık 2011 tarihinde Diyarbakır 2. Hava Kuvvet Komutanlığı’ndan kalkan F-16’ların bombalaması sonucunda 35 kişinin yaşamını yitirmesi nedeniyle mi bu komutanlık lağvedildi?

Sivil havacılığa açılacak mı?

– Diyarbakır 2. Hava Kuvvet Komutanlığı’nın boşalttığı arazi ve pistler, tamamıyla sivil havacılığa mı devredilecektir?

Atalay’ın somut adımlarından birisi mi?

– “Çözüm” sürecinden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay’ın “Somut adımlar atacağız” açıklaması bölgeden askeri kuvvetlerin çekilmesini de kapsamakta mıdır? Diyarbakır 2. Hava Kuvvet Komutanlığı bu kapsamdaki bir “somut adım” olarak mı kapatıldı?

7. Kolordu da taşınacak mı?

– Diyarbakır merkezli 2. Hava Kuvvet Komutanlığının lağvedilmesinin ardından, yine Diyarbakır’da bulunan ve 2. Ordu Komutanlığı’na bağlı olan 7. Kolordu Komutanlığı’nın da taşınması, bir komşu ile kaydırılması planlanmakta mıdır?

MSB, IŞİD’i terör örgütü olarak görüyor mu?

– Milli Savunma Bakanlığı, Irak Şam İslam Devleti’ni (IŞİD) hangi tehdit kategorisinde değerlendirmektedir? IŞİD, MSB’ye göre bir terör örgütü müdür? IŞİD’in güneydoğu sınırımızda ciddi ve yakın bir tehdit oluşturduğu bir dönemde Diyarbakır 2. Hava Kuvvet Komutanlığı’nın kapatılması ülke güvenliği açısından büyük bir risk oluşturmuyor mu?

Hava harekâtı yapılmayacak mı?

– Diyarbakır 2. Hava Kuvvet Komutanlığı’nın lağvedilmesi, artık sınır ötesi hava harekâtı yapılmayacağı anlamına mı gelmektedir?

Eskşehir’den kalkan F-16 kaç dakikada ulaşır?

– Acil bir harekât durumunda Eskişehir’den kalkacak bir F-16’nın, Suriye-Irak sınırımıza ulaşması kaç dakika sürmektedir?

Print Friendly, PDF & Email