CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, Erdoğan’ın unuttuğu ve konuşulmasına yasak getirdiği Irak’ta rehin tutulan 49 vatandaşımızla ilgili önemli gelişmeleri paylaştığı basın toplantısındaki konuşma metni ve  Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu ile Başbakanlık Teftiş Kurulu  başvurularımız aşağıdadır.

Umut Oran
Basın Toplantısı-TBMM
17.7.2014

Umut Oran: Söz konusu 49 vatandaşımızın can güvenliğiyse Erdoğan’ın öncelikli gündemi ve tek işi de bu vatandaşlarımız olmak zorundadır. 

Erdoğan Cumhurbaşkanlığı seçim çalışmalarını bırakmalı! 

Erdoğan’ın gündeminde Musul’daki rehinelerimiz yok. 

ANKARA

TBMM’de basın toplantısı düzenleyen CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran Erdoğan’ın unuttuğu ve konuşulmasına yasak getirdiği Irak’ta rehin tutulan 49 vatandaşımızla ilgili önemli gelişmeleri paylaştı. Oran, Musul’da yaşanan ve başkonsolosumuzla birlikte birçok yurttaşın kaçırılmasına ilişkin hukuka aykırı ve tamamen iktidarın iç ve dış politikadaki zafiyetini örtmek amacıyla getirilen yayın yasağını tanımadığını söyleyen Umut Oran, şöyle konuştu:

BÖYLE DIŞİŞLERİ BAKANI OLMAZ

Bir Dışişleri Bakanı düşünün Konsolosluğu zamanında tahliye ettirmiyor. Konsolosluktakilere teslim olun diyor. “Kimse gücümüzü test etmeye kalmasın” demesinin üzerinden ise tam 37 gün geçti. Kaldıki rehine sayısını bilmiyor, özel harekatçıların sayısını bilmiyor, doktoru hangi bebeğe gönderdiğini bilmiyor, aileleri, basına çıkmayın diye korkutuyor ama bu arada aileleri kesinlikle düşünmüyor, çığlıklarını duymuyor ve acılarını görmezden gelip onları ihmal ediyor. Basına konuyla ilgili yasak getiriyor. Dolayısıyla bakan görevini ihmal etmekten, görevini suiistimal etmekten yargılanmalı.

ERDOĞAN’IN GÜNDEMİNDE MUSUL YOK!

Bu durumda tabii kılavuzu karga olanın burnu beladan kurtulmuyor. Dışişleri bakanı böyle olan Erdoğan peki ne yapıyor? Erdoğan’ın gündeminde rehineler var mı? Musul var mı? Yok! Peki Erdoğan’ın gündeminde ne var? Bunlar yok üstüne üstlük iftar ayını iftira ayına çevirmek var. Gündeminde ona buna hamaset yapmak var. İstanbul’daki ihaleler var. Suriye’ye İsrail’e hamaset var. Cumhurbaşkanlığı seçimi var. Erdoğan 49 vatandaşla ilgili 3 Maymunu oynuyor. Kendisi artık Milli İradesizliğin, Milli Güçsüzlüğün simgesi olmuş durumda.

ERDOĞAN ARTIK UCUZ KAHRAMANLIK YAPMAYACAK

Kameralar karşısında, mikrofon önünde israili protesto ediyor. İsraile tehditler savuruyor, gazzeye gidemiyor. Işid’e kınayamıyor, nerdeyse ricacı oluyor fakat rehineler için Irak’a gidemiyor. Suriye’de, Somali’de, Mısır’da bülbül, esir Türkler içinde dut yemiş bülbül. Erdoğan artık bu vatandaşlarımızın çığlığını duyacak, duymak zorunda!

BİZ BUNUN İÇİN MÜCADELE EDECEĞİZ

Türkiye’nin gerçek gündemi bu krizdir. Herkesin de önceliği bu konuyu çözüme ulaştırmak olmalıdır. Bunun için sonuç alana kadar mücadele edeceğim. Soru önergesi soruyoruz. Araştırma önergesi veriyoruz. Basın yasağının kaldırılması, ihmali olanların sorgulanması, konunun öncelikle ele alınıp sürecin saydam, hesap verilebilir şekilde yürütülmesi ve biran önce rehinelerimizin kurtarılabilmesi için bugün Başbakanlık Teftiş Kurulu’na ve Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu’na yarın da Anayasa Mahkemesine başvuracağım. 49 rehin vatandaşımızla ilgili bu krizin çözülmesi için elimden geleni yapacağım.

Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu Başvurusu:

isid_DDK-2-1

Başbakanlık Teftiş Kurulu Başvurusu:

isid_basbakanlik-1-1
Print Friendly, PDF & Email