Halkbank Genel Müdürü iken, 17 Aralık Büyük Rüşvet ve Yolsuzluk Operasyonu kapsamında gözaltına alınıp tutuklanan ve evinde ayakkabı kutularında 4,5 milyon dolar para çıkan Süleyman Aslan’ın tahliye sonrasında önce Halkbank Yönetim Kurulu Üyesi, şimdi de Ziraat Bankası Yönetim Kurulu üyesi yapılması CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran tarafından TBMM’ye taşındı.
Umut Oran’ın, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’a yönelttiği soru önergesi şöyle:

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA 

Aşağıdaki sorularımın Başbakan Yardımcısı Sayın Ali Babacan tarafından yazılı olarak yanıtlanması için gereğini arz ederim. 09.4.2014

Umut Oran

CHP İstanbul Milletvekili

Halen görülmekte olan bir dava kapsamında kara para aklama, rüşvet gibi çeşitli suç isnatları ile 7 Şubat 2014 tarihinde tutuklanan, 14 Şubat’ta tahliye edilen , bu esnada Halkbank Genel Müdürlüğü’nden alınan Süleyman Aslan’ın Halkbank Yönetim Kurulu Üyeliği’ne son verilmiş, 31 Mart 2014’te yapılan Ziraat Bankası Genel Kurulu’nda ise üç yıl süreyle Yönetim Kurulu Üyeliği’ne seçilmiştir . Bu kapsamda,

1-      Evinden ayakkabı kutularından 4,5 milyon dolar para çıkan, bu paraları hangi yollarla elde ettiği henüz açıklığa kavuşmayan, hakkında da çok ciddi suçlamalarla bir soruşturma yürütülmekte olan bu şahsın, Ziraat Bankası Yönetim Kurulu Üyeliği adaylığı kim tarafından teklif edilmiştir?
2-      1888 yılında ezilen çiftçilerin dertlerine çare bulunabilmesi için devletin zirai kredi vermesi amacıyla kurulan ve hala bu amaç çerçevesinde hareket eden Ziraat Bankası’nın yönetiminde yargı önünde aklanmamış, hakkında çok ciddi rüşvet ve yolsuzluk iddiaları bulunan bir şahsın bulunmasının bankanın ulusal ve uluslararası saygınlığıyla, marka değerine olan etkisi ölçülmüş müdür? Bunun yaratacağı maliyetler nasıl karşılanacaktır?
3-      Süleyman Aslan’ın Ziraat Bankası Yönetim Kurulu Üyeliği’ne seçilmesinde, bankanın aynı Halkbank gibi İran’da bir temsilciliği olması etkili olmuş mudur?
4-      Süleyman Aslan’ın Ziraat Bankası Yönetim Kuruluğu Üyeliği’ne seçilmesini veto ettiğiniz ancak bu durumun sizin görüşlerinize rağmen Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla hayata geçtiği yönünde kamuoyuna yansıyan bilgi doğru mudur?
5-      Süleyman Aslan’a, Ziraat Bankası Yönetim Kurulu Üyesi olarak, maaş, prim, ikramiye gibi her ne ad altında olursa olsun bir ay içerisinde toplam kaç TL ödeme yapılacaktır?
 

Print Friendly, PDF & Email